Timosjenko trekt partij terug uit Oekraïense regering

De ex-premier is van mening dat de huidige premier Jatsenjoek moet opstappen nadat hij dinsdag ternauwernood een motie van wantrouwen overleefde.

Ex-premier Joelia Timosjenko trekt haar partij terug uit de Oekraïense regering.
Ex-premier Joelia Timosjenko trekt haar partij terug uit de Oekraïense regering. Foto Efrem Lukatsky/AP

De voormalig Oekraïense premier Joelia Timosjenko trekt haar partij Batkivsjtsjina (Vaderland) terug uit de regeringscoalitie van de huidige premier Arseni Jatsenjoek. Ze is het oneens met zijn besluit om aan te blijven nadat hij dinsdag ternauwernood een motie van wantrouwen vanuit het parlement overleefde.

Het terugtrekken van haar partij was “de enige juiste beslissing”, laat Timosjenko op haar Facebookpagina weten. Ze riep andere partijen op het voorbeeld te volgen:

“We moeten inzien dat de pro-Europese coalitie in het parlement in feite nooit heeft bestaan. Wat er altijd was, is een ondoorzichtige coalitie bestaande uit oligarchische clans die de regering vormden en die het land regeerde.”

Steun voor Jatsenjoek neemt af

Door het opstappen van Timosjenko brokkelt de steun die de coalitie van Jatsenjoek geniet, verder af. Gisteren stemden 194 volksvertegenwoordigers van het 450 zetels tellende parlement voor de motie van wantrouwen. Dat was minder dan het benodigde minimum van 226 parlementariërs. Wel gaf een meerderheid van het parlement aan het werk van het kabinet ondermaats te vinden.

President Petro Porosjenko riep dinsdag ook al om het aftreden van de premier. Opvallend genoeg stemde een deel van Porosjenko’s fractie tegen de motie van wantrouwen.

Porosjenko vroeg procureur-generaal Viktor Sjokin eveneens om zijn ontslag in te dienen, wat hij kort daarna ook deed. Beide mannen liggen al langer onder vuur voor het trage tempo waarin zij hervormingen in Oekraïne doorvoeren. IMF-chef Christine Lagarde waarschuwde vorige week dat het IMF-steunprogramma, waarvan de Oekraïense economie sterk afhankelijk is, niet kan doorgaan als Kiev geen serieus werk maakt van het doorvoeren van hervormingen en het aanpakken van corruptie.