Tientallen mensen slachtoffer bankpasfraude

De politie Noord-Holland heeft vier Amsterdammers opgepakt die ruim 100.000 euro hebben buitgemaakt door bankpassen en pincodes te ontfutselen.

Vier Amsterdammers hebben ruim 100.000 euro buitgemaakt via pinpasfraude.
Vier Amsterdammers hebben ruim 100.000 euro buitgemaakt via pinpasfraude. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het cybercrimteteam van de politie Noord-Holland heeft vier Amsterdammers aangehouden die meer dan 100.000 euro zouden hebben buitgemaakt met bankpasfraude. De groep, bestaande uit personen tussen 21 en 25 jaar oud, wordt verdacht van het versturen van duizenden e-mails en brieven waarin klanten werd opgeroepen om hun oude bankpas op te sturen. Tientallen mensen werden slachtoffer van de phishingtruc.

Voor de bankpasfraude werden de logo’s en huisstijl van verschillende banken gekopieerd, waardoor het leek alsof de klanten door financiële instellingen werden opgeroepen om hun huidige bankpas op te sturen omdat er een nieuwe zou klaarliggen. “Daarbij werd gedreigd met een boete van 22 euro als mensen deze niet tijdig zouden opsturen”, zegt Fred Ootes, leider van het cybercrimeteam Noord-Holland.

Ondertussen boden ze slachtoffers de mogelijkheid meteen online een nieuwe pincode te kiezen. Die moesten daarvoor wel eerst hun oude code invullen. Ook konden mensen alvast aangeven op welke dag ze hun oude pas zouden opsturen, stelt Ootes:

“Dus stel dat iemand invulde donderdag voor vijf uur de pas op te sturen, dan wisten de verdachten dat ze op vrijdag de postbode moesten achtervolgen. De bende liet de passen opsturen naar adressen waar nog een oude groene PTT-bus staat die met de hand open te maken is. Als de postbode de brief op het betreffende adres had bezorgd, visten ze de enveloppen uit de bus.”

De fraude is een voorbeeld van een zogenoemde phishingtruc. Daarbij worden consumenten via valse documentatie verleid tot het opsturen van privacygevoelige gegevens en/of hun bankpas.

Daglimiet verhoogd

Zodra de bende eenmaal in het bezit was van de pas en pincode, werd de daglimiet verhoogd naar 5.000 euro. Vervolgens werd de bankrekening leeg getrokken.

Tientallen Noord-Hollanders zijn slachtoffer geworden van de bankpasfraude. Volgens Ootes zijn er in Nederland meerdere groepen actief die zich van de verzameltruc bedienen.

“In heel Nederland zijn er meer dan 150 slachtoffers. Ik sluit niet uit dat er de komende tijd nog meer aanhoudingen volgen.”

De verdachten die nu vastzitten werden aangehouden toen ze op heterdaad betrapt werden bij het uit de brievenbus halen van de enveloppen. De eerste verdachte werd enkele maanden geleden opgepakt, de vierde dinsdag. Het programma Opgelicht besteedde vorig jaar in een uitzending aandacht aan de bende.