Sven Arne Tepl wordt directeur Residentie Orkest

Tepl was eerder artistiek leider en directielid bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest.

Sven Arne Tepl, uiterst links op deze foto, wordt directeur van het Residentie Orkest in Den Haag.
Sven Arne Tepl, uiterst links op deze foto, wordt directeur van het Residentie Orkest in Den Haag. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Sven Arne Tepl (49) wordt met ingang van 1 april de nieuwe artistiek directeur van het Residentie Orkest in Den Haag. Dat wordt vandaag aan de musici medegedeeld. Tot het eind van het schooljaar behoudt hij tevens zijn huidige baan, adjunct-directeur, hoofd Klassieke muziek en hoofdvakdocent altviool aan het Conservatorium van Amsterdam.

Tepl was eerder artistiek leider en directielid bij het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest. “Wat me trekt aan Den Haag is het innovatieve profiel dat daar de afgelopen drie jaar sinds de reorganisatie is ingezet”, zegt hij. Het Residentie Orkest zag zich in 2013 geconfronteerd met een subsidiekorting. Het moest toe met een derde minder geld, kromp in formatie (nu 83 parttimers) en is zich gaan toeleggen op oude (klassieke) en nieuwe muziek.

Concerten in wijken

Op dit moment speelt het orkest in afwachting van het nieuwe zalencomplex in Den Haag in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Tepl ziet veel in de samenwerking met de toekomstige partners in het nieuwe theater: het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

“In mijn NedPhO-tijd heb ik gezien hoe veel je kunt bereiken met concerten in wijken. Dat is geen droom, maar een werkelijkheid waar moderne orkestmusici in moeten investeren. Op conservatoria is die realiteit er al: musici worden breed opgeleid, met zin voor ondernemen. Met concerten in kleine bezetting en door af en toe zonder instrument uit te leggen waarom dat wat je doet relevant is, kun je veel bereiken.”

Tepl wordt de opvolger van Roland Kieft, die directeur van de Stichting Omroep Muziek is geworden.