Saoedi-Arabië en Rusland bevriezen hun olieproductie

Geen productiebeperking maar „bevriezing”. Deze afspraak tussen Saoedi-Arabië en Rusland brengt nieuwe onrust op de markt.

Saoedi-Arabië en Rusland hebben dinsdagochtend afgesproken dat zij hun olieproductie niet verder zullen opvoeren. De markt reageerde teleurgesteld, want de verwachting was dat de twee grote olielanden, goed voor eenvijfde van de wereldproductie, een stap verder zouden gaan en het eens zouden worden over een beperking van de olieproductie.

Daarop daalde de prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) van iets boven 35 dollar per vat naar 32,50 dinsdagavond. Op korte termijn is er geen zicht op een substantiële verlaging van de wereldwijde olieproductie die historisch gezien op een hoog niveau ligt, zo is de conclusie op de financiële markten.

De olieministers van Rusland en Saoedi-Arabië spraken elkaar in Qatar, dat tijdelijk voorzitter van de Opec is. Ook Venezuela en Qatar hebben zich aan deze afspraak verbonden.

Venezuela en Nigeria hadden de afgelopen weken sterk gelobbyd voor een productiebeperking binnen de Opec. Saoedi-Arabië weigerde echter zolang Rusland, dat geen Opec-land is, daaraan niet meedeed.

Rusland stelde zich lange tijd op het standpunt dat het tegen „iedere olieprijs” kon produceren. Maar nadat de lage olieprijs een flink gat in de Russische begroting had geslagen, veranderde de toon. In januari produceerde Rusland 10,9 miljoen vaten per dag, de hoogste productie sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

Vorige week suggereerde Igor Setsjin, baas van het staatsoliebedrijf Rosneft en vertrouweling van president Vladimir Poetin, dat productiebeperking met 1 miljoen vaten per dag „zinnig” zou zijn.

Maar daar is Saoedi-Arabië dus niet mee akkoord gegaan: er is slechts een plafond aangebracht in de olieproductie, maar van productiebeperking is nog geen sprake.

De grote vraag is of Iran zich aan eventuele productieafspraken wil gaan houden. Net verlost van de internationale sancties wil Iran juist zoveel mogelijk olie verkopen op de wereldmarkt. Analisten stellen dat Iran eerst marktaandeel wil terugwinnen op andere olieproducerende landen voordat het land bereid is productie te gaan matigen.

Geruchten over productiebeperking hadden de olieprijs de afgelopen dagen omhoog gestuwd. Na een dieptepunt van minder dan 28 dollar per vat Noordzee-olie steeg de prijs de afgelopen dagen naar een niveau rond de 35 dollar per vat.