RVD ontkent betrokkenheid Máxima bij benoeming zus

De dienst reageert op berichten in de media over de opmerkelijke overheidsbenoeming.

Inés Zorreguieta in 2007 tijdens de doop van haar peetkind, prinses Ariane.
Inés Zorreguieta in 2007 tijdens de doop van haar peetkind, prinses Ariane. Foto Robin Utrecht / ANP

Koningin Máxima is niet betrokken geweest bij de uitzonderlijke benoeming van Inés Zorreguieta in een Argentijnse overheidsbaan. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdag getwitterd na berichtgeving van de Volkskrant. Inés, de zus van Máxima, kreeg een functie in de raad voor coördinatie van sociaal beleid terwijl ze daar op basis van haar kwalificaties en ervaring normaal gesproken niet voor in aanmerking zou komen.

De kwestie werd opgepikt door enkele Argentijnse media, die verwezen naar het “modernisatieprogramma” van president Mauricio Macri. Daarbij worden ambtenaren ontslagen die salaris ontvingen zonder daarvoor werk te verrichten, zogenoemde “ñoquis”.

In de officiële bekendmaking van haar benoeming wordt erkend dat Zorreguieta formeel niet aan de functie-eisen voldoet. Er is “uitzonderlijke toestemming” verleend, staat in het stuk. De Argentijnse nieuwssites zijn daar verbaasd over. Zeker gezien haar royale maandsalaris van 40.000 pesos, omgerekend 2.400 euro.

Argentijnse media noemen koningin Máxima en vader Jorge Zorreguieta (voormalig onder-staatssecretaris van Landbouw onder Videla) wel, maar laten in het midden of zij iets met de benoeming te maken hebben. Dat verwijt lijkt de RVD met de verklaring op Twitter voor te willen zijn. “Inés Zorreguieta werkte al voor deze benoeming op regionaal niveau voor de huidige minister van sociale zaken”, aldus de dienst.