Rutte is afhankelijk van het weerbericht

Nederland is dit half jaar EU-voorzitter. Premier Rutte wil dat het aantal vluchtelingen in 6 tot 8 weken sterk daalt, zei hij op 20 januari. Wat is sindsdien bereikt?

Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. Foto Kostas Tsironis/AP

Premier Rutte snakt naar resultaat. „Grote effecten” waren er bereikt, zei hij precies een week geleden op stellige toon. Dat was tijdens een persconferentie in Den Haag met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu. Het ging over de maatregelen die Turkije nam om de hoeveelheid vluchtelingen terug te dingen. „Het aantal daalt”, aldus Rutte. 

Daling? Bij het Europese grensbewakings-agentschap Frontex wist men van niets. Een dag later moest Rutte in de Tweede Kamer zijn woorden nuanceren. „Het is een paar dagen wel degelijk mogelijk geweest de stroom te verminderen”, zei hij om er direct aan toe te voegen dat „het cijfer dat daarna binnenkwam weer hoger was.”  

En inderdaad de „nul” waarover Rutte het in januari had in een interview met het tv-programma Buitenhof is nog heel ver weg. Ondertussen fluctueren de cijfers enorm. Niet als gevolg van eerder door de Europese Unie afgesproken maatregelen, maar vanwege de weersomstandigheden.

Het dagrapport van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) had het dinsdag over een gemiddelde van 209 vluchtelingen per dag dat zich de vijf dagen daarvoor op één van de Griekse eilanden had aangemeld. Maar met een rustiger zee en hogere temperaturen in zicht, moet rekening worden gehouden met een „significante stijging” van de cijfers, aldus de UNCHR.

Griekenland blijft het lek. Vandaar dat mede op verzoek van dit land de hulp van de NAVO is ingeroepen om in de Egeïsche Zee te patrouilleren. De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos heeft er hoge verwachtingen van. „Dit zal de massale stroom van migranten en vluchtelingen naar Europa naar drastisch reduceren”, zei hij dinsdag in Athene. Of dat werkelijk zo is, moet blijken. NAVO-schepen mogen de boten met vluchtelingen niet zelf tegenhouden of terugsturen, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de verdragsorganisatie.

De Europese Unie maakte ruim een half jaar geleden afspraken over het opzetten van vijf centra op de Griekse eilanden waar vluchtelingen kunnen worden geregistreerd. Vier hiervan zijn nu gereed, meldde de Griekse minister van Defensie. 

Ondertussen loopt de onderlinge spanning binnen de Europese Unie verder op.

In de aanloop naar weer een top van Europese regeringsleiders met wederom de vluchtelingencrisis op de agenda – komende donderdag en vrijdag in Brussel – waarschuwde EU-president Donald Tusk: de EU kan door deze crisis uiteenvallen.