Rusland klaagt Oekraïne aan in Londen wegens schulden

De rechtszaak hing sinds december in de lucht toen Oekraïne aankondigde de drie miljard dollar niet te betalen.

Minister van Financiën Anton Siloeanov.
Minister van Financiën Anton Siloeanov. Foto Maxim Zmeyev / Reuters

Rusland gaat Oekraïne aanklagen wegens een schuld van drie miljard dollar. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Volgens Siloeanov heeft Rusland geen andere keuze meer dan een rechtszaak te beginnen. Meerdere onsuccesvolle pogingen een dialoog te starten met Oekraïne om over schuldensanering te praten zijn op niets uitgelopen, aldus de minister. De rechtszaak moet gevoerd worden bij het Londense Court of International Arbitration.

De drie miljard dollar was een eerste deel van een cashinjectie van vijftien miljard dollar die Rusland in 2013 aan toenmalig president Janoekovitsj beloofde. Nadat het geld was overgemaakt viel de regering door de pro-westerse protesten in Oekraïne.

Afgelopen november tijdens de G20 in Turkije nam de Russische president Poetin nog de opvallende stap te zeggen dat Oekraïne langer mocht doen over het afbetalen van de schulden. Er zou dan elk jaar een miljard dollar moeten worden afgelost.

Vertrouwen

In december bereikte Oekraïne een akkoord van achttien miljard dollar met schuldeisers, maar ging daarbij niet in op het Russische voorstel. Rusland wilde niet meewerken aan een ‘brede’ herstructurering van de Oekraïense schulden, zei Oekraïne. Rusland kondigde toen al aan een rechtszaak te overwegen.

De premier van Oekraïne vertelde die met vertrouwen tegemoet te zien. Onze redacteur Hubert Smeets schreef daar toen over:

Op de achtergrond van de gok die hij zo neemt, speelt mee dat Kiev nu dekking heeft van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft onlangs de eigen interne regels voor financiële programma’s zo veranderd dat het Oekraïne kan blijven steunen, ook als het land in ‘default’ verkeert jegens Rusland. Tot voor kort kon het IMF geen hulp verlenen aan landen die jegens andere lidstaten in gebreke zijn gebleven.