Ruim kwart meer woningen verkocht in januari

In de provincie Utrecht was de stijging van het aantal verkochte woningen het sterkst.

Foto Remko de Waal/ ANP

De verkoop van woningen is in januari met 26,2 procent gestegen tot 11.907, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Ten opzichte van december vorig jaar is er een daling van 44,8 procent. Toen was er piek in het aantal verkochte woningen, zo werden er 21.566 woningen verkocht. Aan het eind van het jaar worden er altijd meer woningen verkocht, aldus nrc-redacteur Eppo König.

“De sector spreekt dan over een eindejaarspiek. Mensen willen we voor het eind van het jaar bij de notaris langs om de aankoop van de woning vast te leggen”.

Sterkste stijging verkochte woningen in Utrecht

Bij alle woningtypen was een toename te zien in de verkoop. Vrijstaande woningen stijgen het meest met bijna 35 procent. Bij hoekwoningen is de groei het minst met ruim 15 procent. In alle provincies werden meer woningen verkocht. In de provincie Utrecht was de stijging het sterkst met meer dan 37 procent. De kleinste toename was in Flevoland met 11,6 procent.

Ook het aantal geregistreerde hypotheken steeg in januari. In totaal ging het om 16.918 nieuwe huizenleningen, een groei van bijna 19 procent vergeleken met januari vorig jaar. Het Kadaster meldde verder dat er vorige maand 219 executieveilingen plaatsvonden. Dat komt neer op een ruime verdubbeling van het aantal gedwongen huizenverkopen vergeleken met de 99 in januari 2015.

Achtergrond cijfers Kadaster

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze bij het Kadaster laat inschrijven. Bij deze eigendomsoverdracht wordt de koper eigenaar van de woning.

Naast het Kadaster brengen ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de NVM, de vereniging van makelaars, cijfers naar buiten over de woningmarkt. De NVM liet vorige maand weten dat de huizencrisis “definitief voorbij” is.