Rokende Obama gebruikt in Russische advertentie

De tekst bij de foto luidt: ‘Roken doodt meer mensen dan Obama, ook al doodt hij veel mensen. Rook niet, wees niet als Obama’.

De Amerikaanse president Obama.
De Amerikaanse president Obama. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Op een nieuwe Russische advertentie tegen roken, die te zien is op bushokjes in Moskou, is een rokende Obama te zien. De tekst die erbij staat luidt: ‘Roken doodt meer mensen dan Obama, ook al doodt hij veel mensen. Rook niet, wees niet als Obama’. Met de tekst wordt gerefereerd aan de aanwezigheid van de Verenigde Staten in verschillende conflictgebieden en de militaire acties die het land daar uitvoert.

Dmitri Goedkov, politicus van de oppositiepartij Sociaal-Democraten in Rusland, postte dinsdag een foto van de poster op zijn Facebookaccount en zei “het walgelijk en beschamend te vinden dat dit voorkomt in de straten van de Russische hoofdstad”. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de advertentie. The Guardian schrijft dat de gemeente van Moskou geen commentaar geeft.

Anti-Obama

Het is de laatste actie in een rij van anti-Obama-campagnes. Vorige week werd een video gepost waarin werd opgeroepen Obama te stoppen. Deze video werd ook al online gezet, waarin jongeren de Verenigde Naties vragen om de Amerikaanse president “te straffen voor zijn daden”, die hij zou zijn begaan “in Libië, Joegoslavië en andere landen”. Beide video’s werden een half miljoen keer bekeken.

Bekijk hier de laatst geposte video: