Real Madrid en Wolfsburg winnen in Champions League

De Madrilenen zetten AS Roma met 0-2 aan de kant. Gent komt na een 0-3 achterstand terug tot 2-3 tegen Wolfsburg.

Jese Rodriguez (Real Madrid) viert zijn treffer.

Real Madrid heeft woensdagavond in Rome afgerekend met een slechte gewoonte. De Spaanse topclub won in Italië in december 2004 voor de laatste keer een Europese wedstrijd. Nadien leverden acht duels in de ‘Laars’ van Europa geen overwinning op.

De ‘Koninklijke’ kon woensdagavond eindelijk weer eens als winnaar van een voetbalveld in Italië stappen. Real Madrid versloeg AS Roma in de eerste wedstrijd van de achtste finales in de Champions League met 2-0. De return in Spanje is op 8 maart.

Cristiano Ronaldo begon getergd aan de wedstrijd in Stadio Olimpico, uitgerekend de plaats waar Real Madrid in 2004 voor de laatste keer een duel in Italië won (0-3 tegen AS Roma). De Portugese stervoetballer was de avond ervoor boos weggelopen tijdens een persconferentie. De ijdele vedette kreeg naar zijn zin net iets te veel kritische vragen. Toen hij moest gaan uitleggen waarom hij de laatste maanden nauwelijks meer scoort in uitwedstrijden, stapte Ronaldo verontwaardigd op.

Een dag later liet ‘CR7’ zijn voeten spreken. In de beginfase van de tweede helft haalde hij krachtig uit. Via het been van AS Roma-aanvoerder Alessandro Florenzi viel de bal in het Italiaanse doel (0-1). Het was voor Ronaldo dit seizoen alweer zijn twaalfde treffer in de Champions League. Het CL-record staat al op naam van Ronaldo, die in het seizoen 2013-2014 liefst zeventien keer doel trof.

De 1-0 van Cristiano Ronaldo:

De voorsprong voor Real Madrid was niet onverdiend. De Spaanse ploeg had het meeste balbezit, maar dwong weinig uitgespeelde kansen af. In de eerste helft was alleen Marcelo dicht bij een treffer, na een fraai wippertje van Ronaldo. De Brazliaan schoot onstuimig voorlangs.

AS Roma, met Stephan El Shaarawy als gangmaker, moest het voornamelijk van slecht uitgespeelde counters hebben. Na het doelpunt van Ronaldo maakte de thuisploeg even serieus jacht op de gelijkmaker. William Vainqueur en Edin Dzeko lieten grote kansen liggen. Invaller Jesé Rodriguez tilde in de slotfase de stand naar 0-2 en mede daardoor beleefde Zinedine Zidane een geslaagd debuut als coach in de Champions League. (ANP)

AA Gent - Wolfsburg

Door een spectaculair slotoffensief in de thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg mag AA Gent hoop blijven koesteren in de Champions League. In de eerste wedstrijd van de achtste finale kwamen de Belgen 0-3 achter, maar door doelpunten van Sven Kums en Kalifa Coulibaly in de laatste tien minuten eindigde het duel in Gent in 2-3.

De Duitsers hadden veel kansen nodig om op voorsprong te komen. Op slag van rust draaide Julian Draxler op de middenlijn bij zijn tegenstander Thomas Foket weg om via een een-twee met Vierinha zelf te scoren. Snel na rust onderschepte Draxler een knullige terugspeelbal in de verdediging van de ‘Buffalo’s’ en kon zo zijn tweede treffer noteren. Max Kruse scoorde door een snelle aanval en vlijmscherpe voorzet van Christian Träsch af te ronden. De spits was zelfs nog dicht bij 0-4, maar trof de lat.

Aanvoerder Sven Kums van AA Gent zorgde dat het publiek na tachtig minuten voor het eerst kon juichen. Hij trapte de bal in de verre hoek achter zijn landgenoot en VfL-doelman Koen Casteels. De Belgische keeper én de Duitse verdediging hadden veel moeite met het wanhoopsoffensief van Gent in de slotfase en zagen Coulibaly aan het eind van de reguliere speeltijd nog raak koppen.

AA Gent doet dit seizoen voor de eerste keer in de clubhistorie mee aan het kampioenenbal en is de eerste Belgische club in zestien jaar die de knock-outfase van de Champions League heeft gehaald. VfL Wolfsburg bereikte de laatste zestien door als eerste te eindigen in de sterke poule met Manchester United, PSV, en CSKA Moskou.

De return in Duitsland is op 8 maart.(ANP)

Dinsdag klopte Paris Saint-Germain Chelsea en won Benfica van Zenit Sint-Petersburg. Volgende week staan de overige vier heenwedstrijden in de achtste finale op het programma. PSV begint met een thuiswedstrijd tegen Atletico Madrid.