Parijs wil vreemde auto’s weren

Frankrijk wil een ‘virtueel’ puntenrijbewijs instellen voor buitenlanders die van Franse wegen gebruik maken. Nadat in 2014 voor het eerst in twaalf jaar het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in Frankrijk weer is opgelopen, hoopt het land op die manier „meer gelijkheid” voor weggebruikers te creëren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Wie door overtredingen in Frankrijk het totaal van twaalf punten verliest, kan in de toekomst verboden worden in Frankrijk te rijden. In het uiterste geval kan een Franse rechter de auto van een weggebruiker in beslag nemen en op rekening van de Franse staat doorverkopen, zei de in verkeerskwesties gespecialiseerde Belgische advocaat Eric de Caumon dinsdag in de krant Le Soir.

De Fransen zelf hebben sinds 1992 een puntenrijbewijs. Iedere automobilist begint met twaalf punten en krijgt één tot zes punten aftrek naar gelang de ernst van de overtreding. Wie, bijvoorbeeld na een kleine snelheidsovertreding, op elf punten staat maar vervolgens een half jaar geen problemen veroorzaakt, krijgt de verloren punten terug.

Weggebruikers die op de kritische grens van zes punten belanden, worden uitgenodigd voor een ‘bewustwordingscursus’ waardoor ze vier punten kunnen terugverdienen. Hoe buitenlandse weggebruikers eventueel hun virtuele punten kunnen terugverdienen, is nog onduidelijk.

Frankrijk heeft met buurlanden en met Nederland, Polen en Roemenië overeenkomsten om verkeersboetes door te sturen. Spanjaarden ontvingen in 2015 de meeste bekeuringen vanuit Frankrijk: 442.000. Naar België gingen 382.800 boetes en Nederland is derde met 338.600 boetes.

Van de buitenlandse weggebruikers zijn de Nederlanders het trouwst in het betalen van hun bekeuringen: 84 procent van de boetes wordt betaald. De Fransen zelf betalen volgens gegevens van de krant Le Figaro slechts 79 procent van hun boetes. Belgen staan op 77 procent en Roemenen, die meestal maar eenmalig met hetzelfde voertuig in Frankrijk zijn, hebben in 2015 24 procent van de doorgestuurde boetes betaald.

Wanneer het virtuele puntenrijbewijs voor buitenlanders in werking treedt is nog niet duidelijk.