Frans puntenrijbewijs ook voor buitenlanders

Frankrijk wil een ‘virtueel’ puntenrijbewijs instellen voor buitenlanders die van Franse wegen gebruik maken. Nadat in 2014 voor het eerst in twaalf jaar het aantal verkeersdoden in Frankrijk is opgelopen, hoopt het land zo op „meer gelijkheid” voor weggebruikers, aldus een regeringszegsman.

Het al in oktober gepresenteerde plan veroorzaakte dinsdag in België ophef toen de krant Le Soir erover berichtte. Belgen kregen in 2015 382.800 boetes op Franse wegen, Nederlanders 338.600. Spanje was koploper met 442.200 boetes.

Wie door overtredingen in Frankrijk het totaal van twaalf punten verliest, kan verboden worden in Frankrijk te rijden. In het uiterste geval kan een Franse rechter de auto van een weggebruiker in beslag nemen en doorverkopen, zei de in verkeerskwesties gespecialiseerde advocaat Eric de Caumon dinsdag in Le Soir.

De Fransen zelf hebben sinds 1992 een puntenrijbewijs. Iedere automobilist begint met twaalf punten en krijgt één tot zes punten aftrek naar gelang de ernst van de overtreding. Wie, bijvoorbeeld na een kleine snelheidsovertreding, op elf punten staat maar vervolgens een half jaar geen problemen veroorzaakt, krijgt de verloren punten terug. Hoe dit met buitenlanders gaat is nog onduidelijk. Het Franse parlement moet nog met de plannen instemmen.