Ook in hoger beroep twaalf jaar cel voor Enise B.

B. trok samen met haar vriend Antonio van der P. rovend door Nederland in februari 2014.

Antonio van der P. (links) en Enise B. in de rechtbank in Assen.
Antonio van der P. (links) en Enise B. in de rechtbank in Assen. Illustratie Aloys Oosterwijk/ANP

Enise B., die samen met haar vriend Antonio van der P. vorig jaar rovend en mishandelend door Nederland trok, is in hoger beroep tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat is dezelfde straf die ze eerder had gekregen. De advocaat van de B. vond dat de twaalf jaar te hoog was, onder meer omdat ze op wezenlijke punten ten opzichte van haar vriend was vrijgesproken.

Twitter avatar OM_hogerberoep OM hoger beroep In hoger beroep 12 jaar cel voor Enise B., conform eis OM, voor reeks misdrijven, waaronder poging tot doodslag

Van der P. had eerder zestien jaar cel gekregen. Hij ging niet in beroep. Het duo, in de media ook wel de Nederlandse Bonnie en Clyde genoemd, stond terecht voor poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. De reeks gewelddadige diefstallen vond plaats in februari 2014. De twee werden na een grote klopjacht in het Duitse Schwerte gearresteerd.

Rooftocht

De twee stalen onder meer auto’s in Echten (Drenthe) en Lelystad en pleegden daarbij geweld. Ook braken ze in twee huizen en op een camping in Enschede in. Daarbij werd een van de campinggasten neergeschoten.

B. had vrijwel alle misdrijven bekend. Ze vocht alleen de poging tot doodslag op een vrouw in Meppel aan, in wier huis de twee hadden ingebroken. Het was volgens B. namelijk haar vriend die de vrouw had gestoken. Het hof in Leeuwarden oordeelde woensdag dat alle handelingen van de twee “inwisselbaar” waren, schrijft persbureau ANP.

B.’s advocaat Peter Plasman zegt “teleurgesteld” te zijn in de uitspraak en nog te zullen bekijken of hij die aan gaat vechten bij de Hoge Raad.