Economie

Onrust op de beurs, daar is Euronext wel blij mee

De beurs Euronext is zelf ook beursgenoteerd. Op één punt verschilt het van vele bedrijven: onrust op de beurs is juist goed voor Euronext. Hoe zit dat?

Foto: ANP

Veel bedrijven die aan de beurs van Euronext genoteerd staan zijn de afgelopen weken met jaar- of kwartaalcijfers gekomen. Woensdag doet Euronext dat zelf - de beursgroep is namelijk ook sinds enkele jaren een bedrijf met beursnotering. Ja, aan de Euronext dus.

De omzet en winst van Euronext zijn misschien niet heel veel groter dan van een midden- en kleinbedrijf. Maar op één punt verschilt Euronext duidelijk van veel andere bedrijven: voor Euronext is het beter als de markt volatiel is. Veel koersschommelingen dus. Hoe zit dat precies?

Meer handel = meer premies

De inkomsten uit derivaten en de effectenhandel worden sterk beïnvloed door de volatiliteit in de markt, de koersstijgingen en koersdalingen. En daar verdient Euronext aan: hoe meer producten er op de beurs verhandeld worden, hoe meer Euronext binnenkrijgt aan premies.

De producten waarin Euronext handelt verschillen: zo verdient het bedrijf aan effectenhandel, denk aan handel in aandelen en obligaties. Daarnaast verdient Euronext aan het verspreiden van koersinformatie en zijn er nog de ‘listing fees’ - geldbedragen die bedrijven moeten betalen bij een beursgang en als jaarlijkse premie om beursgenoteerd te blijven.

Blijft het zo schommelen?

In 2014 viel de volatiliteit tegen, maar in 2015 had de beweging in de koersen van bedrijven een positief effect op Euronext, zegt marktanalysebureau J.P. Morgan. Het analysebureau vindt het dan ook moeilijk om te voorspellen of deze trend zich ook in 2016 voortzet, maar vindt de toenemende volatiliteit in de huidige markt desalniettemin “aanmoedigend”.

Euronext is niet het enige beursbedrijf met zelf ook een notering. De London Stock Exchange Group en Deutsche Börse zijn andere voorbeelden. Maar J.P. Morgan constateert dat Euronext op dit moment het beste presteert binnen de branche.

Rechtszaak

En er is nog meer goed nieuws voor Euronext. In december vorig jaar won het beursbedrijf een rechtszaak van de Nederlandse overheid. Het Ministerie van Financiën wilde er met regelgeving voor zorgen dat de beursgroep genoeg kapitaal in kas had als compensatie voor schokken. Volgens Euronext waren de eisen van de overheid te streng en het bedrijf ging tegen deze regelgeving in beroep: met succes, het gerechtshof in Rotterdam gaf Euronext gelijk.

Volgens J.P. Morgan geeft het wegvallen van de regelgeving het bedrijf meer flexibiliteit en vrijheid op de balans. Hiermee kan het bedrijf bijvoorbeeld een overname realiseren of meer inkomsten uit kapitaal genereren.

De cijfers van woensdag zullen waarschijnlijk geen enorme winst laten zien. Wel is duidelijk dat de marktomstandigheden voordelig zijn voor Euronext. Beursanalisten zien dit ook en adviseren beleggers veelal om aandelen te kopen. Voor sommige bedrijven kan volatiliteit best wel een beetje fijn zijn.