Non-fictieboeken domineren shortlist Woutertje Pieterse Prijs

Drie van de zes boeken op de shortlist van de jeugdliteratuurprijs, een van de belangrijkste van Nederland, zijn informatieve boeken.

Non-fictiekinderboeken overheersen dit jaar bij de nominaties van de Woutertje Pieterse Prijs. Drie van de zes boeken op de shortlist van de jeugdliteratuurprijs zijn informatieve boeken.

Woensdagavond werden de genomineerden bekendgemaakt in het radioprogramma Opium op 4. De zes kanshebbers zijn Een aap op de wc van Joukje Akveld en Martijn van der Linden, Tijs en de eenhoorn van Imme Dros en Harrie Geelen, De hemel van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout, Bosch van Thé Tjong-Khing en Stem op de okapi van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden.

De Woutertje Pieterse Prijs bekroont bij voorkeur een kinderboek dat zowel in tekst als in beeld prijzenswaardig is – en verdeelt het prijzengeld van 15.000 euro tussen schrijver en illustrator. Daarmee onderscheidt het zich van de Gouden Griffel, die uitsluitend tekst beoordeelt. Die richtlijn van de Woutertje Pieterse Prijs is dit jaar goed zichtbaar in de keuze voor alleen maar geïllustreerde boeken. Favorieten onder recensenten die de jury oversloeg, zoals De zee zien van Koos Meinderts en Gips van Anna Woltz, bevatten alleen tekst.

In het prentenboek van Thé, dat de kunst van Jheronimus Bosch verbindt met een avontuurlijk speurboek, komt zelfs helemaal geen tekst voor. In 2005 was illustrator Thé Tjong-Khing de eerste winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs met een tekstloos boek. Alle genomineerden behalve Akveld en illustrator Van der Linden zijn eerdere laureaten van de prijs.

De boeken van Akveld (over dierentuin Blijdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog), Van Lieshout (over het maken van poëzie) en Van de Vendel (over de okapi) zijn in te delen onder de noemer non-fictie – maar dan wel hoogwaardige, niet-schoolse, literaire non-fictie, een genre dat in de jeugdliteratuur de afgelopen jaren in opkomst is. Het bekendste voorbeeld daarvan is Het raadsel van alles wat leeft, een rijkelijk geïllustreerd evolutiekinderboek van Jan Paul Schutten en Floor Rieder, dat zowel voor de tekst als de illustraties meerdere kinderboekenprijzen won.

Op 9 april wordt de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs bekendgemaakt. De jury, die bestaat uit critici en auteurs, staat dit jaar onder voorzitterschap van programmamaker en dichter Wim Brands. Afgelopen jaar wonnen Bette Westera en Sylvia Weve met hun dichtbundel Doodgewoon. Later in het jaar kreeg het boek ook de Gouden Griffel.