Nerdkoning gaat naar LA

LA beleeft een culturele renaissance ten koste van New York. De producent van hitserie ‘Girls’, Judd Apatow, neemt een televisieserie op in de filmstad.

Foto Gabriel Olsen/FilmMagic

Mickey en Gus delen een voorliefde voor wiet. Kort nadat ze elkaar bij een tankstation hebben ontmoet, worden de nerdy personages uit de televisieserie Love samen stoned in Mickeys auto. Weet de kijker meteen wat jonge singles graag doen op zondagochtend in Los Angeles.

De nieuwe comedy van Netflix gaat over de zoektocht naar liefde van de hoofdpersonen (Gillian Jacobs en Paul Rust). Love laat ook zien dat regisseur Judd Apatow (48) kan doen wat hij wil. Zoals een soms bizarre hipstersoap maken voor Netflix, iets waar iedere film- of televisiemaker in LA wel voor wil tekenen.

„Het moderne bestaan in LA is een zeker zo belangrijke subplot als de zoektocht naar liefde”, vertelt de regisseur tijdens de Love-party in café El Cid in de artistieke wijk Silver Lake. „LA is hot. Het stond vast dat de serie zich hier moest afspelen.” New York is volgens Apatow „wel gedaan”, Hij wilde niet nog een incarnatie maken van Girls, zijn populaire tv-serie die zich – zoals veel coming-of-agesaga’s – afspeelt in Brooklyn.

LA beleeft een culturele renaissance ten koste van New York, zoals The New York Times met verwondering heeft geobserveerd. Love illustreert die verschuiving westwaarts. Een deel van de sitcom (vanaf vrijdag te streamen) wordt vlak voor Valentijnsdag getoond in filmhuis Vista in Silver Lake. De piercings en gecultiveerde snorren zijn er niet te tellen. Apatow, na afloop: „Deze jongelui verdienen hun eigen serie!”

Apatow werkte behalve aan Girls ook al als producent of regisseur mee aan intelligente romkoms als Bridesmaids (2011). De voormalige komiek spot talent vlak voor het wereldwijd doorbreekt; acteurs als Seth Rogen en Lena Dunham. Comédienne Amy Schumer, die samen met hem Trainwreck (2015) maakte, legde uit wat iedereen beaamt: „Als je met Apatow kunt werken, heb je geen keus.” Iederéén wil met hem samenwerken, zodat het resultaat doorgaans een hit is. Uitgestelde volwassenheid, seksueel gepruts, de geneugten van drugs en schuttingtaal zijn vaste ingrediënten van het Apatow-genre. Zo ontwikkelt hij zich tot aartsvader van de hedendaagse popcultuur. Bescheiden en beleefd in El Cid, grof en gevat in de writer’s room wanneer hij de volgende serie of film vormgeeft.