Nederlanders zijn nooit uitgeleerd

Wij behoren tot de langst lerenden van Europa.

Illustratie Tomas Schats

Nederlanders zijn een leergierig volk. Bijna 18 procent van de Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar heeft in 2014 een opleiding of cursus gevolgd voor hun werk of privé. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Daarmee doet Nederland het verrassend goed met een plek in de topvijf ‘levenslang lerenden’ van Europa. Alleen Frankrijk en de Scandinavische landen scoren hoger. Dat blijkt uit cijfers die het CBS deze week bekendmaakte.

In de Europese Unie was het percentage vanmensen die zich bijschoolden 11 procent. Dat komt aardig overeen met het streven van de Europese Commissie die een percentage van 12,5 voor ogen had. Nederland is goed op weg naar het behalen van de doelstelling die de Onderwijsraad voor 2020 heeft gesteld: in dat jaar zou 20 procent van de mensen een opleiding of cursus moeten volgen.

Vooral in de gezondheidszorg, het onderwijs en de financiële dienstverlening worden de studieboeken er regelmatig bijgepakt. In 2014 hebben relatief meer hoogopgeleiden zich bijgeschoold via een opleiding of cursus dan laagopgeleiden. Dat heeft vooral te maken met het beroep. Medisch specialisten, advocaten en docenten hebben vaker te maken met veranderingen waarvoor bijscholing noodzakelijk of zelfs verplicht is. In de financiële dienstverlening wordt het meest in de boeken gedoken.

Twintigers en dertigers doen vaker een opleiding of cursus dan ouderen. Jongeren moeten zich nog inwerken voor hun eerste baan en specifieke kennis en vaardigheden onder de knie krijgen. Onder deze groep zitten ook langstudeerders.

Werknemers volgen vaker een opleiding of cursus dan werklozen. Zij hopen zo hun loopbaanperspectieven te verbeteren. En, niet geheel onverwacht, een langere werkgerelateerde opleiding biedt de beste kansen op promotie of een hoger salaris.

Naast deelnemen aan opleidingen of cursussen kunnen mensen zich natuurlijk ook in hun eigen tijd bijscholen, door vakliteratuur te lezen bijvoorbeeld, of een collega te vragen iets uit te leggen over het bedrijf. ‘Informeel leren’ wordt dit wel genoemd. In de praktijk is dit de meest voorkomende vorm van ‘een leven lang leren’: 93 procent van de studietijd is op eigen initiatief.