Mijngigant Anglo American ontslaat 78.000 mensen

Mijnbedrijf Anglo American stoot 39 van zijn 55 mijnen af en zal als gevolg daarvan 78.000 werknemers ontslaan. Dat is ruim 60 procent van het huidige aantal personeelsleden.

Daarmee komt een einde aan de overmacht van een van de meest gediversifieerde mijnbedrijven ter wereld, bijna een eeuw oud. Het Brits-Zuid-Afrikaanse bedrijf wil zich richten op zijn kernactiviteiten in de zestien overblijvende mijnen: platina, diamanten en koper.

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde afgelopen maandag de kredietwaardigheid van Anglo American naar de status van schroot (junk) nadat het bedrijf bekendmaakte dat zijn nettoverlies in het afgelopen jaar is verdubbeld tot 5,6 miljard dollar. Daarom overweegt het bedrijf de komende vier jaar zijn ijzerertsmijnen en kolenmijnen te verkopen, zoals het meerderheidsbelang in Afrika’s grootste ijzerertsproducent Kumba Iron Ore. De prijzen van ijzererts zijn in de afgelopen vijf jaar met meer dan 70 procent gedaald.

Anglo American werd in 1917 opgericht met Brits en Amerikaans geld en was tientallen jaren de grootste werkgever van Zuid-Afrika. Het heeft een meerderheidsbelang in diamantgigant De Beers en is nog steeds de grootste platinaproducent ter wereld.

Door de verkoop van 39 mijnen raken 68.000 werknemers hun banen kwijt. Intern gaan nog eens 10.000 banen verloren. Daarmee houdt Anglo American 50.000 man personeel over, tegen 162.000 werknemers drie jaar geleden. Analisten zijn sceptisch of de aangekondigde maatregelen genoeg zijn om de verliezen goed te maken. De krant Business Day wijst erop dat het verlies van 6 miljard net zo hoog is als de aankoopkosten van een onsuccesvol ijzerertsproject in Brazilië, Minas-Rio. „Dit project heeft het bedrijf ten gronde gericht”, zegt een analist woensdag in de krant.

De problemen tonen hoe diep de crisis is in de grondstoffenindustrie. Dalende vraag in China drijft de prijzen wereldwijd omlaag. Anglo American investeerde begin van de eeuw fors in ijzererts in de hoop mee te kunnen profiteren van China’s snel groeiende vraag naar grondstoffen.