Merkel: samenwerken met Turkije óf de grenzen dicht

De EU staat voor een keuze, zo zei Merkel een dag voor de Eurotop in Brussel. Samen met Turkije proberen de stroom vluchtelingen te controleren óf de grenzen sluiten.

Merkel kort voor haar toespraak voor de Bondsdag.
Merkel kort voor haar toespraak voor de Bondsdag. Foto AP/Markus Schreiber

Het gaat op de Eurotop morgen niet om hoe vluchtelingen verdeeld moeten worden, maar om de vraag of landen bepaalde hoeveelheden vluchtelingen willen opnemen, zei bondskanselier Merkel vanmiddag in een toespraak voor de Bondsdag. “We zouden ons belachelijk maken als we hier nieuwe besluiten over zouden nemen, terwijl we het niet eens kunnen worden over de verdeling van 160.000 vluchtelingen waarover eerder afspraken zijn gemaakt.”

Merkel zei dat de EU moet kiezen: doorgaan met Turkije samen te werken om te proberen de stroom migranten onder controle te krijgen. Óf “opgeven” en de grenzen bij Griekenland, Bulgarije en Macedonie sluiten. Merkel ziet in samenwerking met Turkije de enige manier om te komen tot een “aanzienlijke en blijvende vermindering” van het aantal migranten.

Begrip voor problemen van Turkije

We praten met de Turken ook over persvrijheid en Koerden, bezwoer Merkel. Maar zij riep op tot meer begrip voor de problemen van Turkije. “We moeten de lasten delen.” En ook: “Zonder gesprekken zal het niet gaan”. Bovendien, zei Merkel, “moeten we als EU leren ook onze maritieme grenzen te beschermen.”

Merkel maakte duidelijk dat ze het asielrecht niet ter discussie wil stellen. Ze is ervan overtuigd dat de Duitse kiezers haar hierin steunen.

“Negentig procent van bevolking vindt nog dat wie voor oorlog, terreur of vervolging vlucht, in Duitsland bescherming moet krijgen.”

Brexit

Op de top staat ook de positie van het Verenigd Koninkrijk op de agenda. Merkel steunde de eisen van de Britse premier Cameron op veel punten. “Veel daarvan zijn gerechtvaardigd en redelijk”, zo zei ze. Daartoe rekende zij ook de wens om sociale voorzieningen niet in gelijke mate voor alle EU-burgers ter beschikking te stellen.

“Ieder land moet zich kunnen beschermen tegen misbruik.”

Ononderhandelbaar voor Duitsland is iedere aantasting van het vrije verkeer van personen.