‘Mensen vragen weleens: waarom speel je voor God?’

Elsemiek Corvers brak haar zwangerschap af.

Ja, ze deed een test, zoals zo veel mensen, om te weten hoe haar kind ter wereld zou komen. En ja, ze had er op filosofisch niveau wel over nagedacht hoe om te gaan met een ongewenste uitslag.

Toen de uitslag plots ook ongewenst bleek, een ongeborene met down, was Elsemiek Corvers (38) er totaal niet op voorbereid. Je komt in een achtbaan terecht. Staat opeens voor een keuze waarop je je niet kúnt voorbereiden. Voortzetten of afbreken? „Je hebt geen idee waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen zegt.”

Beide keuzes ervoer Corvers als een verlies. De zwangerschap voortzetten als verlies van een gezond kind, de zwangerschap afbreken als verlies van een kind.

Ze begon een zoektocht om haar keuze te kunnen bepalen. Ze las erover, en ze voerde gesprekken met ouders met een kind met down. Ze zag hoe trots ze waren, hoeveel liefde en warmte er binnen de gezinnen is. Ze zag ook hoeveel extra zorg en belasting een kind met down kon geven. Zelf had ze ook een jong kind.

Keuzevrijheid, daar is Elsemiek Corvers groot voorstander van. Iedereen moet het voor zichzelf uitmaken. Maar ondanks al die mogelijkheden – combinatietest, vlokkentest, vruchtwaterpunctie, de Niet-Invasieve Prenatale Test – is de keuzevrijheid in haar ogen beperkt. „Ziekenhuizen geven je vooral informatie mee over de kans op afwijkingen bij kinderen met down. Die duwen je onbewust richting afbreken. Christelijke organisaties sturen je juist richting behouden.”

Omdat ze vond dat onafhankelijke informatie over het al dan niet voortzetten van een gewenste zwangerschap ontbrak, begon Corvers de site hoeverder.info.

Zelf besloot Corvers uiteindelijk haar zwangerschap af te breken. Een taboe, zo blijkt – er zijn weinig vrouwen die ervoor uitkomen. Haar keuze leidde in de buitenwereld geregeld tot commentaar. ‘Waarom speel je voor God? Probeer je down uit de wereld te helpen?’

Nee, ze was op dat moment niet bezig met de wereld. Ze was bezig met haar eigen gezin.