Lenige stem van Jessie J kan meerdere stijlen aan

Jessie J
Jessie J Foto Podiuminfo

Als popster is Jessie J in veel opzichten aantrekkelijk. De gespierde Britse zangeres heeft een androgyn voorkomen, gedraagt zich toegankelijk op het podium, en biedt een mantra voor de underdog – ‘It’s okay not to be okay’ – die de Instagram-generatie verfrissend in de oren klinkt.

Jessie J (27) speelde gisteravond in een uitverkochte Heineken Music Hall, Amsterdam, voor een jong, voornamelijk vrouwelijk publiek. Jessie J begon als songschrijfster voor Rihanna en Miley Cyrus, maar maakte inmiddels drie eigen albums met daarop internationale hits als Bang Bang en Do It Like A Dude. Haar stem kan meerdere zangstijlen aan: van een zwoele jaren-dertigballade tot een wervelende dance-extravaganza. Soms schemert er ‘soul’ door de klanken, maar meestal overheerst de gestaalde kracht. Het was mooi als de verschillende kwaliteiten binnen één liedje aan bod kwamen, zoals in het stampende Sweet Talker. Muzikaal plukt Jessie uit rock, dance en hiphop, wat leidt tot een energieke stijl, al bezwijkt single Domino aan imitatiedrift.

Showelementen als dansers of filmbeelden ontbraken. Jessie J’s indrukwekkende stem, vier gedreven muzikanten en haar ravissante verschijning – kort blond haar, zwarte bikini en nagellakrode laarzen – waren genoeg. Dat ze gisteravond het laatste concert gaf van een anderhalf jaar durende tournee vervulde haar naar eigen zeggen met weemoed.

Maar van sleetsheid was ook sprake. Te vaak onderbrak ze het optreden voor een stichtelijk onderhoud met het publiek, waarin ze steeds opnieuw benadrukte dat je niet volmaakt hoeft te zijn. Toevallig was het daarop volgende liedje het hoogtepunt van de avond: Nobody’s Perfect, waarin Jessie J met de twee achtergrondzangeressen een daverend duel uitvoerde.