Leerlingen krijgen het recht om vakken op hoger niveau te volgen

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat middelbare scholen maatwerk gaan bieden aan leerlingen.

Middelbare scholieren moeten volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs maatwerk gaan bieden aan hun leerlingen
Middelbare scholieren moeten volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs maatwerk gaan bieden aan hun leerlingen Foto Martijn Beekman/ ANP

Middelbare scholen moeten maatwerk gaan bieden. Leerlingen krijgen het ‘expliciete recht’ om hun beste vakken op een hoger niveau te volgen. Zo mogen bijvoorbeeld vmbo-leerlingen met een talenknobbel Engels volgen op havoniveau. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu bepalen scholen nog of leerlingen op een hoger niveau vakken volgen.

‘Verkwisting van talent’

Dekker vindt dat middelbare scholen te weinig gebruik maken van de mogelijkheden om maatwerk te bieden aan hun leerlingen. Vorig jaar deden 1.856 leerlingen voor een vak eindexamen op een hoger niveau. Dat aantal moet omhoog, omdat er nu te veel talent wordt verkwist. Zo schrijft de staatssecretaris aan de Kamer.

“Niet ieder kind past precies in het vakje vmbo, havo of vwo. Nu bepaalt je slechtste vak nog te vaak hoe goed je kunt zijn in je beste vak. Dat is demotiverend voor leerlingen en een verkwisting van talent”.

De onderwijsinspectie zal ook flexibel omgaan met de regels. Zo is het niet langer verplicht voor leerlingen die een vak op een hoger niveau niet halen, het herexamen op hetzelfde niveau te volgen. Verder moet op het diploma zichtbaar zijn wanneer leerlingen een vak op een hoger niveau hebben afgerond.

In dit voorstel van Dekker zijn er alleen maatregelen genomen om leerlingen op een hoger niveau te laten werken. Dit sluit aan bij het advies van de Onderwijsraad die het zogenoemde ‘maatwerkdiploma’ een slecht idee vond, waardoor leerlingen dan op een laag niveau gaan werken zodat het diploma minder waard wordt.

Kamerbrief Over Voortgang Flexibeler Voortgezet Onderwijs