Opinie

Lange Frans

Iedereen kan rappen, zeker in Nederland. Moeilijk kijken, alles opsommen wat je te binnenschiet en dan maar hopen dat het een beetje rijmt. Dat je bijvoorbeeld zegt:

Dit is het land waar om Zwarte Piet wordt gestreden, waar men blind is voor ons slavernijverleden. Het land dat vrij is sinds WOII, waar men zich verzet tegen de komst van een AZC

Deze tekst werd in het SBS-programma Lekker Nederlands opgezegd door Lange Frans. De in Diemen opgegroeide rapper trok er een gezicht bij alsof de woorden recht uit zijn hart kwamen, maar ze stonden gewoon op een blaadje. Hij had ze niet zelf geschreven, dat hadden Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven voor hem gedaan. Met de tekst is verder niets mis, met de waardering die de artiest vervolgens ten deel viel wel. Lange Frans hangt graag de maatschappijkritische artiest uit, dat wil in zijn geval zeggen: hij weet nergens van, maar heeft over alles een mening.

Je hoeft zijn naam maar in te tikken op Google en je vindt een lange lijst onzin: Lange Frans denkt dat ISIS is opgezet door de CIA (‘bewapend, getraind, alles’), Lange Frans ziet ‘een helder verband’ tussen de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, Lange Frans gelooft in ufo’s, Lange Frans vindt het Algemeen Dagblad ‘een bak diarree’, Lange Frans heeft een apparaatje dat ‘de straling in het hele huis omzet in natuurlijke frequenties’ en Lange Frans is tegen zinloos geweld maar zat ook graag naast Willem Holleeder in de kroeg. Beste citaat: „Ik denk dat de ergste doofpot het systeem is waarin we leven. We worden de hele tijd bang gemaakt en we weten niet eens waarvoor.”

Kortom: Lange Frans lult en rapt maar wat en krijgt de handen er nog voor op elkaar ook. Na ‘zijn’ kritische tekst over Nederland in Lekker Nederlands tuimelde politiek correct Nederland – van Volkskrant-columnist Asha ten Broeke tot de opiniesite joop.nl – over elkaar heen om hem te complimenteren met zijn performance in een programma waarvan ik waag te betwijfelen of ze er zelf naar kijken. Lange Frans werd op het schild gehesen en juichend naar de goede kant van de streep gedragen. Er was een geëngageerde rapper gearriveerd. Hij had succes met andermans mening, zelf had hij niets zinnigs te zeggen.