Klagen over het gedoe rond de Ombudsman? Neem je verlies

Zo’n 40.000 mensen tekenden voor het aanblijven van de Kinderombudsman.

Veel zin heeft die petitie alleen niet.

Niet weer die media

De Ombudsman zelf zit er ongetwijfeld niet op te wachten, maar het Hoge College van Staat komt toch weer in de publiciteit. Aanleiding is de petitie die woensdag aan de Tweede Kamer wordt overhandigd om Kinderombudsman Marc Dullaert in het zadel te houden.

Zo’n 40.000 mensen hebben volgens de site dullaertmoetblijven.nl voor deze actie getekend, al is de loop er inmiddels een beetje uit. Afgelopen week zijn nog zo’n 5.000 handtekeningen gezet, de twee weken daarvoor de eerste 35.000.

Dat waren dan ook de weken dat de Nationale Ombudsman alle ogen op zich gericht wist. Reinier van Zutphen, nu een jaar bezig als Ombudsman, liet de Tweede Kamer eind januari weten dat Kinderombudsman Dullaert moest opstappen. Veel heisa was het gevolg, vooral omdat de oud-rechter mistig bleef over de reden van zijn actie. Hij benut, zo schreef Van Zutphen, „de ruimte die de wet mij biedt om mijn eigen team samen te stellen”.

Oog in oog met de Kamerleden

De activistische Dullaert bleek sinds de oprichting van de Kinderombudsman in 2011 in elk geval buitenshuis de nodige populariteit te hebben vergaard. En dus staat initiatiefneemster Marieke Lenting van de petitie met 40.000 handtekeningen op zak oog in oog met de leden van de commissie Binnenlandse Zaken. Tegenover hen zal ze onder meer haar zorgen uiten. „Het is nog maar zes weken en dan is zijn contract afgelopen.” En op 1 april zal Dullaerts opvolging nog niet geregeld zijn, vreest ze. „Waarom kan hij voorlopig niet aanblijven?”

Wat kan Lenting van de politiek verwachten? Heel weinig. Coalitiepartijen VVD en PvdA vinden nog altijd dat het personeelsbeleid een zaak van de Ombudsman zelf is, niet van de Kamer.

Sommige oppositiepartijen zien nog wel toekomst in Dullaert. Net als Lenting maakt Mona Keijzer van het CDA zich zorgen om de continuïteit. „Voor ons hoeft hij niet weg. Dat was zo, en dat is zo.” Tegelijkertijd geeft Keijzer toe dat de hele kwestie geen „fraai beeld” oplevert. Mensen beschadigd, het instituut Ombudsman beschadigd.

Geen twijfels over Dullaert

Van de Ombudsman hebben de aanbieders van de petitie evenmin iets te verwachten. Daar bestaan geen twijfels over de toekomst van Marc Dullaert. Op de site van de Ombudsman staat inmiddels keurig de procedure beschreven, onder het kopje: „Hoe gaat de procedure om een nieuwe Kinderombudsman te benoemen?”

En wie na die procedure – de Kamer benoemt op verzoek van de Ombudsman een nieuwe Kinderombudsman – nog kritiek heeft, moet zijn verlies nemen. Geen twijfel op de site daarover. „U kunt hierover geen klacht indienen bij de Nationale ombudsman.”