Kanker vastgesteld bij zwemster Inge Dekker

Of dit betekent dat ze daarom niet naar de Olympische Spelen in Rio kan, is nog onbekend.

Inge Dekker op archiefbeeld.
Inge Dekker op archiefbeeld. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Bij zwemster Inge Dekker (30) is baarmoederhalskanker vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse zwembond woensdag op zijn website.

Welke gevolgen dit heeft voor eventuele deelname van Dekker aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komende zomer, is nog onbekend. De zwembond schrijft: “Op dit moment is er nog veel onzeker en uitspraken over een eventuele terugkeer op topniveau kunnen daarom nog niet gedaan worden.”

Dekker reageert zelf ook op haar diagnose:

“Plots staat het leven stil en zie je hoe relatief het allemaal is. Inmiddels heb ik een paar dagen aan het nieuws kunnen wennen en kijk ik vol vertrouwen de komende tijd tegemoet. Ik ga van het positieve uit en ga alle aandacht geven om goed te herstellen.”

Toch zegt Dekker de hoop op deelname aan de Olympische Spelen nog niet helemaal te hebben opgegeven. Ze heeft de limiet al gezwommen om deel te mogen nemen aan de 100 meter vlinderslag.

Dekker is eenmalig Olympisch kampioen (4×100 meter estafette in 2008), drievoudig wereldkampioen op de langebaan waaronder één individuele gouden medaille op de 50 meter vlinderslag en viervoudig wereldkampioen op de kortebaan op estafetteonderdelen.