Januari was de ‘meest afwijkend warme maand’ ooit

Nog nooit week de gemiddelde temperatuur wereldwijd zo af van wat ‘normaal’ is voor die maand, blijkt uit data van NASA.

Door toedoen van klimaatfenomeen El Niño is de Yeguas-rivier in Colombia grotendeels droog komen te staan.
Door toedoen van klimaatfenomeen El Niño is de Yeguas-rivier in Colombia grotendeels droog komen te staan. Foto Juan Jose Horta/AFP

De eerste maand van dit jaar was de meest ‘ongebruikelijk warme maand’ ooit. Nog nooit week de gemiddelde temperatuur op aarde zoveel af van wat voor die periode als normaal wordt beschouwd, zo schrijft de Amerikaanse website Slate op basis van data van ruimtevaartorganisatie NASA.

Het was in januari 1,13 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur in die maand over de periode 1951-1980, die door NASA wordt aangehouden als afzetpunt. Geen enkele van de 1.633 voorgaande maanden waarin de temperatuur op aarde werd gemeten, week meer af van het gemiddelde over een bepaalde periode. De januarimeting is bevestigd door gegevens van het Japanse meteorologische instituut.

El Niño

Volgens Slate zijn er twee belangrijke redenen aan te wijzen voor de ongebruikelijk warme januari: klimaatfenomeen El Niño en de opwarming van de aarde, waardoor onder meer de poolkappen smelten.

De huidige vorm waarin een als de oceaanstroom El Niño zich voordoet, is de heftigste in lange tijd. Mexico kreeg eind oktober de zwaarste tropische orkaan ooit – orkaan Patricia – te verduren. In Australië, India en Indonesië was het maandenlang droger dan normaal. Met tegenvallende oogsten en extreem lang aanhoudende bosbranden als gevolg.

De afgelopen jaren zijn al diverse weerrecords gesneuveld. Zo was 2015 het warmste jaar ooit gemeten. Afgelopen jaar was het 0,87 graden Celsius warmer dan gemiddeld.

Normaal
Overigens valt op de formulering ‘afwijkend van normaal’ wel nog het een en ander af te dingen. Zo schreef Herbert Blankesteijn eerder:

“Wat op dit moment wordt gepresenteerd als een normale maximumdagtemperatuur voor een bepaalde maand is het gemiddelde voor die maand over de periode 1980-2010. Er wordt pas een nieuwe ‘normale temperatuur’ berekend in 2020. Dus in 2019 schermt het KNMI nog steeds met dezelfde ‘normale’ waarden als nu, waarin dan de laatste negen jaar niet zijn verwerkt. De meeste van die negen jaren zullen warmer zijn geweest dan de jaren die meetellen in de ‘normale’ temperatuur.”

Lees hier het volledige bericht van Herbert Blankesteijn:Dit weer is nu wel normaal