Hoe een loopbaanworkshop je aan een baan kan helpen

Een loopbaanworkshop is niet alleen goed voor tips en netwerken. Voor sommigen is dit dé kans om verder te komen.

Illustratie Fokke Gerritsma
Illustratie Fokke Gerritsma

Het was in 2015 dat de 25-jarige Rita Oliveira uit Rotterdam haar baan verloor. Ze had een studie vrijetijdsmanagement afgerond en twee jaar gewerkt op een klantenservice toen ze plotseling thuis kwam te zitten. „Ontelbaar” veel sollicitatiebrieven heeft Oliveira verstuurd.

Zonder resultaat. „Dat was mentaal heel zwaar. Vooral door de tientallen afwijzingen werd ik erg onzeker”, vertelt ze. Tot zij de Loopbaan Lounge ontdekte, een combinatie van workshop en netwerkbijeenkomst voor iedereen die werkloos is, ander werk zoekt of juist nieuw personeel wil spotten. Het bleek een uitkomst.

Een dinsdagavond in de centrale bibliotheek van Rotterdam. Een enorme diversiteit aan deelnemers is hier samengekomen voor de maandelijkse workshop: wit, zwart, man, vrouw, oud, jong, mbo geschoold of academisch opgeleid. Het zijn avonden als deze die ervoor hebben gezorgd dat Oliveira niet in een isolement terecht is gekomen, zegt ze, vlak voor de bijeenkomst begint.

Hier sprak ik andere jongeren die in hetzelfde schuitje zaten: hoogopgeleid, maar toch geen baan kunnen vinden. Dat gaf mij de kracht om verder te gaan met solliciteren.

Met succes: sinds een klein half jaar is Oliveira weer aan het werk. Ze is online marketeer bij The Dare Company, een communicatiebureau in Rotterdam. Eerst via een startersbeurs, later met een ‘echte’ aanstelling. Toch blijft ze de workshops bezoeken. Ze wil anderen helpen door haar ervaring met hen te delen. En netwerken. Véél netwerken. „Dat is zó belangrijk als je werkloos bent. Komt er een vacature vrij, dan hoor je dat het eerst via de mensen die er werken. Zij kunnen een goed woordje voor je doen.”

Chillen op het strand?

Stilzwijgend bestuderen twintig mensen enkele gelamineerde A4’tjes met daarop begrippen als ‘creativiteit’, ‘contact met mensen’ en ‘goede beloning’. De opdracht: noteer tien waarden die jouw ideale baan beschrijven. „Dat helpt je om duidelijker uit te leggen wat je zoekt”, licht workshopleider Michel Jansen de oefening toe. Hij werkt voor Projectbureau 014 dat studenten en starters begeleidt op de arbeidsmarkt, en weet uit ervaring dat mensen vooral begrippen kiezen die hun huidige werk beschrijven. „Vaak compenseer je een saaie baan met bijvoorbeeld sport. Dat geeft heel veel opwinding en competitie. In je ideale baan zit dat óók.”

Aantal werklozen daalt gestaag:

Jansen vraagt de deelnemers naar hun topdrie. „Oké, en wie wil gewoon heel veel geld verdienen?” Gelach volgt, een enkele hand gaat omhoog. „Dat mag best hoor. Maar daarna? Wat ga je dan doen? Chillen op het strand of echt je passie achterna?"

Een beetje humor kan helpen

Er volgt een miniworkshop van Emily Harmsen, oprichter van het platform voor werkzoekenden Vacatureluurs.com. Solliciteren is hard werken, een beetje humor kan helpen. Ter illustratie laat ze de visitekaartjes zien die ze bij zich heeft. Aan de ene kant ruimte voor de contactgegevens, op de achterkant de tekst: ‘Leuk visitekaartje, hè? Ruilen voor een baan?’

Twee belangrijke adviezen heeft ze voor haar toehoorders. Tip één: gebruik nooit het woord werkloos. „Als iemand me op een feestje vertelt dat hij werkloos is, dan roept dat bij mij vooral de vraag op hoe ik zo snel mogelijk weer uit dit gesprek kom. Stop daarmee. Op zoek gaan naar werk kost heel veel energie. Als je geen baan hebt, dan heb je het drukker dan iedereen. Zeg dus: ik ben accountant. Beschikbaar, trouwens! Je ervaring en opleiding bestaan nog.”

Tip twee: blijf actief in je vakgebied. „Er zijn online ontzettend veel gratis cursussen en trainingen te vinden. Ook van universiteiten, bijvoorbeeld via massive online open courses. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dat is voor een werkgever veel interessanter dan wanneer je zegt dat je zonder werk zit.”

Hoe vind je op een originele manier een baan?

Hopen op een doorbraak

Een netwerkmoment volgt, waarin iedereen tien mensen moet aanspreken. In het gezelschap bevindt zich onder anderen een werkgever die nog personeel zoekt voor zijn jongerenplatform. Het doel: vertel wat je te bieden hebt en wat je zoekt. En hoe geforceerd dat ook klinkt, na vijf seconden zijn alle deelnemers met elkaar in gesprek. Voor sommigen is dit dé kans is om verder te komen.

Zoals voor Ingrid Westhoff, eind vijftig en sinds drie jaar werkloos. „Thuis komen de muren soms op me af. Ik doe hier sociale contacten op die me wellicht verder helpen.” Dat geldt ook voor voor Annelies Caers, eind veertig en sinds een dik jaar werkloos. „Een situatie kan in eenhonderdste van een seconde veranderen. Was de verwarming van J.K. Rowling niet stukgegaan, dan was ze misschien nooit in een café Harry Potter gaan schrijven. Ik hoop altijd op zo’n doorbraak. Ook hier.”

Lees ook: Dertien tips voor als je bent ontslagen

Na afloop blikt Rita Oliveira enthousiast terug. „Ik heb met twee mensen LinkedIn-gegevens uitgewisseld. De een werkt in hetzelfde vakgebied, de ander is op zoek naar zelfstandig ondernemers. Het is altijd goed om je netwerk te vergroten.” De verplichting om met mensen te praten vindt ze de grote pre van deze workshops. „Solliciteren is uit je comfortzone komen. Hier train je dat.”