‘Ik wil het water in je mond doen lopen’

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Christian Weij (44) deed het gewoon. Hij nam ontslag bij een reclamebureau en stortte zich op het koken.

Illustratie Tom Wientjes

Hoogtepunt: „Het verschijnen van mijn kookboek Verrot Lekker over hoe je voedsel kunt fermenteren, dat ook nog eens aanslaat bij het publiek.”

Dieptepunt: „De drukte. Soms denk ik: joh, wat ben ik eigenlijk aan het doen?”

Een baantje bij Apple

„Ik heb altijd al iets creatiefs willen doen. Lang dacht ik dat ik vliegtuigontwerper zou worden, later raakte ik in de ban van video en fotografie. Aan koken heb ik nooit gedacht – hoewel het altijd al een passie is geweest. Ik was al kind al graag in de keuken bezig, maar het horecaleven trok me niet, ’s nachts werken en overdag slapen, daarvoor vind ik mijn privéleven te belangrijk.”

„Met het idee om daarna een fotografie- of filmopleiding te doen, begon ik na de havo aan mijn dienstplicht. Toen ik klaar was, waren de scholen al begonnen, dus nam ik een baantje bij Apple. Dat stelde in de jaren negentig nog niet zoveel voor; ik kwam er gewoon via een uitzendbureau. Het was de begintijd van het internet en iedereen was volop aan het experimenteren. Ik leerde veel over webdesign. Dankzij die kennis kon ik een paar jaar later als webdesigner bij een reclamebureau terecht.”

Twee jaar nadenken

„Ook mijn huidige baan begon online. Ik wilde een website maken die je het water in de mond deed lopen. Het begon met Italiaanse recepten; later begon ik ook producten te verkopen. De hobby ging steeds meer zijn eigen leven leiden, mijn carrièreswitch was een geleidelijk proces; ik heb er zeker twee jaar over nagedacht. Bij het reclamebedrijf was ik inmiddels creatief directeur en medeaandeelhouder, toen ik het niet helemaal eens was over de koers die we opgingen besloot ik vol voor het koken te gaan.”

Havermouttortilla met gamba’s en broccoli

„Nu run ik een duurzaam cateringbedrijf en ontwikkel ik recepten, ik werk nu aan een havermouttortilla met gamba’s en broccoli. Vorig jaar kwam mijn eerste boek uit. De afwisseling en de creatieve vrijheid bevallen uitstekend. Ook financieel gaat het prima. In het begin dacht ik: ik geef mezelf een jaar en zie wel waar het schip strandt – maar het schip vaart juist steeds harder met de wind vol in de zeilen.”