Economie

Het was een diep dal - kruipt BAM er nu definitief uit?

Foto ANP

Vandaag komt bouwbedrijf BAM met jaarcijfers, en die zouden wel eens een stuk beter kunnen zijn dan vorig jaar. De Nederlandse bouwsector krabbelt weer op, mede dankzij een toename van de vraag naar koopwoningen en een lage hypotheekrente. Kan BAM daar van profiteren?

Update: De jaarcijfers van 2015 laten een stijging in de opbrengsten zien van ruim 100 miljoen euro ten opzichte van 2014. Met name goede resultaten op het gebied van grote infrastructuurprojecten droegen hier aan bij. Het nettoresultaat in 2015 was 10,2 miljoen euro, in 2014 was dat nog een verlies van 108,2 miljoen euro.


Op de beurs doet het bouwbedrijf het in ieder geval goed. De aandelenkoers van BAM is flink gestegen ten opzichte van de concurrenten:

Vergeleken met voorgaande jaren presteert het bouwbedrijf bovendien goed. In 2015 krabbelde BAM uit een dal dat werd veroorzaakt door de tegenvallende bouwsector in Nederland. Het bedrijf bevond zich in die periode naar eigen zeggen in een markt van ‘twee sporen’: het bedrijf zag de bouw in stedelijke gebieden groeien, terwijl in regionale gebieden een krimp plaatsvond.

De investeringen in vastgoed daalden, de omzet daalde en toenmalig topman Nico de Vries stapte per 1 oktober 2014 - na een dienstverband van 38 jaar - op. Hij werd opgevolgd door Rob van Wingerden. Van Wingerden stond op dat moment voor een grote uitdaging: het bouwbedrijf weer winstgevend maken. Inmiddels kan de nieuwe topman gelukkig tevreden terugkijken op een gunstige eerste negen maanden van 2015:

“BAM heeft een lange weg afgelegd. Wij hebben een groot deel van de organisatie opnieuw opgezet, veel belangrijke processen herontworpen en onze bedrijfscultuur opgeschud”.

Onder leiding van Van Wingerden werd onder andere ingezet op kostenbesparingen. In 2015 stelde het bedrijf zich ten doel met een kostenbesparing van 100 miljoen euro “een herstel van de winst” te realiseren.

Gaat dat lukken?

Zakenbank Kempen & Co ziet dat de positieve ontwikkelingen op de huizenmarkt goed zijn voor BAM. Toch ligt het herstel van het bouwbedrijf volgens een woordvoerder niet alleen aan de Nederlandse markt:

“Slechts 40 procent van de omzet van BAM wordt in Nederland behaald. Ook ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en België, waar de huizenmarkt eveneens aantrekt, dragen bij aan het herstel van BAM”.

Daar komt volgens Kempen & Co bij dat de Nederlandse bouwmarkt nog steeds één van de moeilijkere markten in Europa is:

“Met name de kantorenmarkt blijft achter. Het is nog maar de vraag of die op termijn weer helemaal herstelt”.

Leontien de Waal, sectorspecialist bouw & vastgoed van de Rabobank, zegt dat in Nederland de bouwmarkt sneller herstelt dan in het buitenland. Eén van de redenen hiervoor is de lage hypotheekrente, die een impuls aan de woningmarkt geeft. De Waal verwacht bovendien dat de rente op korte termijn niet zal stijgen, wat het herstel in de woningbouwsector kan ondersteunen.

Maar hoewel BAM het beter doet, heeft het bedrijf volgens Kempen & Co nog wel moeite de winst naar het gewenste niveau te tillen. De winst moet uiteindelijk over de gehele breedte te zien zijn, terwijl er nu nog sectoren (zoals de Nederlandse woning- en kantorenmarkt) zijn die tegenvallen.

Het bedrijf maakt vandaag de nieuwe strategie bekend, die het bedrijf de komende vier jaar zal volgen om “tot betere resultaten te komen“.