Fors meer winst voor ABN Amro in 2015

De bank profiteerde van de aantrekkende economie en hoefde minder opzij te zetten voor dubieuze leningen.

ABN Amro boekte in 2015 flink meer winst dan een jaar eerder.
ABN Amro boekte in 2015 flink meer winst dan een jaar eerder. Foto Remko de Waal/ANP

ABN Amro heeft afgelopen jaar fors meer winst gemaakt dan in 2014. De nettowinst over 2015 steeg naar 1,92 miljard euro en was daarmee bijna een kwart hoger dan een jaar eerder. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar zag de concurrentie op de hypotheekmarkt toenemen.

Twitter avatar ABNAMRO ABN AMRO #Jaarcijfers:onderliggende nettowinst van EUR 1.924 miljoen over 2015, 24% stijging tov 2014 https://t.co/e0lEkdH3NL https://t.co/1r2y9dqOdu

De hogere winst komt onder meer doordat de bank afgelopen jaar ruim de helft minder voorzieningen trof voor kredieten en overige leningen. Dat wil zeggen dat er minder geld apart gezet moest worden voor dubieuze leningen.

Zorgen zijn er ook voor ABN Amro. De langdurig lage rente zet het verdienmodel van de bank onder druk. Bovendien richten verzekeraars zich in toenemende mate op een van de kernmarkten van de bank, die van de hypotheken. Daarnaast is er de steeds strengere regelgeving; door wettelijke heffingen werd het resultaat in het vierde kwartaal bijvoorbeeld met 190 miljoen euro gedrukt.

Topman Gerrit Zalm verwacht dat de regeldruk het resultaat ook in 2016 zal beïnvloeden, zo stelt hij in een toelichting:

“We blijven ons aanpassen aan de uitdagende marktontwikkelingen, zoals het voortdurende lage renteklimaat en de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt, evenals de onzekerheid over de eisen van de toezichthouders en over de economische ontwikkelingen.”

De rente-inkomsten van 1,5 miljard euro in het vierde kwartaal waren 8 procent lager dan het vierde kwartaal in 2014. Zalm was woensdag kritisch over het beleid van de ECB dat voor deze lage rentestand zorgt en vroeg zich hardop af wat de effectiviteit van het verder verlagen van rentes is, schrijft redacteur Teri van der Heijden:

“Ook de recente daling van de aandelenkoersen van Europese banken plaatste hij deels in dat licht. De koers van ABN daalde sinds begin dit jaar met ruim 15 procent en staat nu lager dan bij het beursdebuut in november. Na de bekendmaking van de cijfers verloor het aandeel vanochtend zo’n 2 procent van de waarde.”

Beurs

De winst die ABN Amro maakt, vloeit voor een deel terug in de staatskas. De genationaliseerde bank ging eind vorig jaar naar de beurs. De financiële instelling is nog driekwart in handen van de overheid. De huidige koers ligt rond de 17 euro per aandeel. Dat is onder de introductiekoers van 17,75 euro.