Plan V&D gestrand op financiering

Een belangrijke oorzaak van het mislukken van de doorstart van V&D is dat ondernemer Roland Kahn en zijn huisbank ING het niet eens konden worden over de financiering. Ook was er nog geen overeenstemming met de verhuurders van de 45 V&D-panden die Kahn wilde huren.

In totaal had Kahn 150 miljoen euro nodig voor de uitvoering van zijn doorstartplan. ING wilde dat hij 110 miljoen euro eigen geld zou inbrengen. Kahn had zelf tientallen miljoenen minder in gedachten, zeggen ingewijden. CoolCat-oprichter Kahn verwijt ING niets, zegt hij tegen NRC. ING was de enige bank die überhaupt met hem in gesprek ging, aldus Kahn.

Nu het plan-Kahn is mislukt, houdt de warenhuisketen uit 1887 voorgoed op te bestaan. De 8.000 werknemers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants raken definitief hun baan kwijt.

Voor de curatoren is het mislukken van de doorstart een fikse tegenvaller. Sinds V&D failliet werd verklaard, lukte het alleen horecaformule La Place te verkopen. Supermarktketen Jumbo betaalde 48 miljoen, zeggen ingewijden.