Eis: drie jaar cel voor oud-premier Curaçao

Gerrit Schotte zou zich schuldig gemaakt hebben aan onder meer fraude en witwassen.

Archiefbeeld van de inval in Schottes huis, in 2013.
Archiefbeeld van de inval in Schottes huis, in 2013. Foto Prince Victor / ANP

Het Openbaar Ministerie in Curaçao heeft drie jaar cel geëist tegen oud-premier Gerrit Schotte wegens fraude. Tegen zijn vriendin Cecely van der D. wordt 18 maanden cel geëist, waarvan negen voorwaardelijk. Wat justitie betreft mag Schotte bovendien vijf jaar geen gebruikmaken van zijn passief kiesrecht, waardoor hij niet aan verkiezingen zou mogen deelnemen. De politicus is lid van het parlement.

Ruim twee jaar geleden deed justitie invallen naar aanleiding van gegevens van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties, waarin Schotte vijftig keer voor kwam. In totaal werd 350.000 euro cash op zijn rekening gestort. De zaak bleef lange tijd liggen, omdat het volgens het OM om “politiek gemotiveerde aangiften” zou gaan.

Er werd ook aangifte tegen Schotte gedaan naar aanleiding van zijn banden met maffiabaas Francesco Corallo. De Siciliaan heeft casino’s op het eiland en zou in de zomer van 2010 bijna 300.000 dollar gestort hebben op de rekening van Schottes bedrijf en van zijn vriendin. Dat geld zou ten goede gekomen zijn van de partij waarvoor Schotte nu in het parlement zit, Movementu Futuro Kòrsou. Ook stond de politicus volgens de krant Amigoe woensdag terecht voor het in bezit hebben van verboden spionageapparatuur en valsheid in geschrifte. Hij zou ten onrechte hebben aangegeven dat hij zijn diplomatieke paspoort was verloren, terwijl het in de kluis van het bedrijf van zijn partner lag.