Eerste hulptrucks aangekomen bij belegerde Syrische steden

Het Rode Kruis vertrok eerder vandaag met honderd vrachtwagens naar vijf steden.

Het hulpkonvooi bij vertrek.
Het hulpkonvooi bij vertrek. Foto Louai Beshara / AFP

De eerste trucks met hulpgoederen die eerder woensdag in konvooi waren vertrokken, zijn aangekomen bij de Syrische stad Moadamiyeh. Dat meldt het Rode Kruis. Hulpverleners zijn op weg naar in totaal vijf belegerde steden. Volgens persbureau AP zijn ze ook de stad Madaya genaderd.

De vrachtwagens vervoeren water, voedsel, medicijnen en andere hulpgoederen. Ook zijn er medische teams mee. Het konvooi is mogelijk dankzij steun van de Verenigde Naties en toestemming van de Syrische regering. Toch moet er continu onderhandeld worden met lokale partijen. Dat is ook de reden dat het lang duurt om de steden te bereiken, laat het Rode Kruis weten:

“Het is normaal een rit van anderhalf uur, maar nu moet er op ieder punt opnieuw onderhandeld worden. De vorige keren gingen er ook trucks ‘s ochtends weg en kwamen pas na het donker aan. Het hangt helemaal af van de onderhandelingen hoe laat we waar naar binnen kunnen.”

Over de noodhulp werden vorige week afspraken gemaakt bij de onderhandelingen die uiteindelijk leidden tot een “staking van vijandelijkheden”. In verschillende steden is de situatie precair; met name Madaya kreeg veel aandacht. Door de belegering stierven daar tientallen mensen aan ondervoeding. Het is een week geleden dat het Rode Kruis de stad in kon.

Vijf steden

De hulpverleners van de Rode Halve Maan, de lokale tak van het Internationale Rode Kruis, vertrokken woensdag met meer dan honderd vrachtwagens op weg naar Zabadani, Foua, Kefraya, Moadamiyeh en Madaya. Al die steden liggen in de omgeving van de hoofdstad Damascus. De VN beloofde donderdag ook hulpverlening op touw te zetten voor onder meer Deir ez-Zor, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

Volgens AP zijn 35 vrachtwagens van de Rode Halve maan aangekomen bij Moadamiyeh en 24 andere staan op het punt in Madaya te arriveren. Die aantallen kan het Rode Kruis niet bevestigen.