Eagles of Death Metal terug in Parijs voor emotioneel weerzien

Frontman Hughes zei er een “gewoon rockconcert” van te willen maken. Maar dat werd het natuurlijk niet. En dat kon ook niet.

Jesse Hughes, zanger van de band Eagles of Death Metal, op het podium in L'Olympia in Parijs. In zijn handen heeft hij een shirt met daarop: 'I really wanna be in Paris'.
Jesse Hughes, zanger van de band Eagles of Death Metal, op het podium in L'Olympia in Parijs. In zijn handen heeft hij een shirt met daarop: 'I really wanna be in Paris'. Foto Joel Saget/AFP

“Laten we dit afspreken. Dit is een emotioneel moment voor me, dus als ik dit nummer verkloot, dan worden jullie niet boos.” Het was inderdaad een emotioneel weerzien dat Jesse Hughes en de andere leden van Eagles of Death Metal hadden met het publiek in Parijs. Het was tijdens hun show in popzaal Bataclan waar terroristen op 13 november vorig jaar in de Franse hoofdstad 89 mensen doodden. Frontman Hughes zei er een “gewoon rockconcert” van te willen maken. Maar dat werd het natuurlijk niet. En dat kon ook natuurlijk niet.

Al was het alleen maar vanwege het feit dat de band speelde voor mensen die ook in Bataclan waren die bewuste dag, maar meer geluk hadden dan die tientallen andere concertgangers. The Guardian, dat bij het optreden was, schrijft dat er psychologen in concertzaal L’Olympia aanwezig waren om het publiek bij te staan.

De Amerikaanse band had drie weken na de aanslagen alweer in Parijs op het podium gestaan, maar dat was als gast tijdens een concert van U2. Maar dinsdagavond in L’Olympia was het podium van hen alleen. Iets wat Hughes kort na de aanslagen zei heel snel te willen doen: terug naar de stad, het concert afmaken. Het liefst in Bataclan zelf, maar dat moet dan later gebeuren; de beroemde popzaal blijft tot in ieder geval het einde van dit jaar gesloten.

Herdenking

Aan het begin van de show werd volgens persbureau AFP het nummer ‘Paris s’éveille’, Parijs ontwaakt, gedraaid van Jacques Dutronc. En verspreid over het concert volgden er meer eerbetuigingen en verwijzingen. Tijdens het eerste nummer was een moment stilte voor de slachtoffers - er liggen er nog steeds enkele tientallen in het ziekenhuis -, en Hughes speelde een nummer op een gitaar in de kleuren van de Franse vlag. Het nummer Kiss the Devil werd bewust weggelaten, schrijft The Guardian. Dat nummer was bezig toen de eerste schoten klonken in november.

De band had maandag al een bezoek gebracht aan overlevenden van de aanslag. Die dag zei Hughes, die al lange tijd voorstander is van vuurwapenbezit, dat de aanslag op Bataclan hem nog meer heeft overtuigd van het feit dat een wapenverbod vooralsnog niets uithaalt. Integendeel: als iedereen nou wapens had gehad, er meer mensen de aanslag hadden overleefd. “I think the only way that my mind has been changed is that maybe that until nobody has guns everybody has to have them.”