Dit zijn de films die we deze week voor je bespreken

Met recensie van ‘Hail, Caesar!’, ‘Pride and Prejudice and Zombies’, ‘Robinson Crusoe’, ‘Familieweekend’, ‘Dirty Grandpa’, ‘Zootropolis’, ‘Mediterranea’, ‘The Assassin’ en ‘Louder than Bombs’.

 • ●●●●

  Hail, Caesar!

  Voor Hail, Caesar! herschiepen de gebroeders Coen zorgvuldig filmproducties die een studio anno 1951 zou maken. De film zit vol grappen en grollen die je makkelijk kunt afdoen als niet meer dan amusant. Maar de film roept volgens André Waardenburg ook de vraag op die in vele andere Coen-films aan de orde komt: hoe kun je een goed mens zijn?

  Regie: Joel & Ethan Coen. Met: Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Channing Tatum, Alden Ehrenreich. In: 51 bioscopen

  Interview: George Clooney: De filmster vertelt in Los Angeles tegen Diederik van Hoogstraten – en later op een persconferentie op de Berlinale tegen Coen van Zwol – waarom hij zich al voor de vierde maal voor gek laat zetten door de gebroeders Coen. Nu in Hail, Caesar!
 • ●●●●●

  Pride and Prejudice and Zombies

  Neem een beroemd kostuumdrama, en voeg daar een zombieplaag aan toe. Dat gebeurt Pride and Prejudice and Zombies. Goed voor gegniffel, schrijft Dana Linssen

  Regie: Burr Steers. Met: Lily James, Sam Riley. In: 35 bioscopen

 • ●●●●●

  Robinson Crusoe

  Regisseurs Ben Stassen en Vincent Kesteloot behoren volgens Dana Linssen tot de Europese 3D-pioniers en de aanjagers van de Belgische animatie-industrie die de laatste jaren enorm productief is geworden. In Robinson Crusoe vertellen zij Daniel Defoes boek over de beroemdste schipbreukeling aller tijden vanuit het perspectief van de dieren die hij op zijn onbewoonde eiland heeft aangetroffen, met name de pratende papegaai Dinsdag.

  Regie: Ben Stassen en Vincent Kesteloot. Met de Nederlandse stemmen van: Tim Douwsma, Yes-R, Lies Visschedijk, Marcel Hensema. In: 126 bioscopen.

 • ●●●●●

  Familieweekend

  In Familieweekend komen veel goeiige personages bij elkaar tijdens een familie-uitje. Het levert geen wrevel op die na jaren etteren uitmondt in groteske scènes à la Festen. In plaats daarvan, schrijft Sabeth Snijders, blijkt Familieweekend een voortkabbelende film.

  Regie: Pieter van Rijn. Met: Jennifer Hoffman, Jelka van Houten, Derek de Lint. In 114 bioscopen

 • ●●●●●

  Dirty Grandpa

  Misschien moeten subversieve geesten geen normale films willen maken, schrijft Dana Linssen. Want de film Dirty Grandpa van Dan Mazer (Borat) wordt nooit Spring Breakers voor bejaarden, nooit Trash Humpers met tieneridool Zac Efron, hoe graag Mazer ook die films voor een mainstream-publiek wil vertalen.

  Regie: Dan Mazer. Met: Robert De Niro, Zac Efron. In: 84 bioscopen

 • ●●●●

  Zootropolis (Zootopia)

  Zootropolis is een film met een missie, schrijft Dana Linssen. Anders dan Fritz Langs grimmige sciencefictionklassieker Metropolis (1927), waar de Europese titel en de zuurstokroze futuristische decors naar knipogen, is het een tamelijk optimistische film over een stad waar roofdieren en prooidieren, van de grootste olifant tot de kleinste wolmuis in redelijke harmonie samenleven.

  Regie: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush. Engelse stemmen: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Shakira. Nederlandse stemmen: Leonoor Koster, Alexander de Bruijn, Simon Zwiers. 2D en 3D versie. In: 250 bioscopen

 • ●●●●

  Mediterranea

  Vluchtelingenfilm Mediterranea van de debuterende Italiaans-Amerikaanse regisseur Jonas Carpignano lijkt zowel een documentaire als een thriller en het is misschien wel daardoor dat zijn twee hoofdpersonen Ayiva en Abas zo tot leven komen, denkt Dana Linssen.

  Regie: Jonas Carpignano. Met: Alassane Sy, Koudous Seihon, Paolo Sciarretta. In: 4 bioscopen

 • ●●●●●

  The Assassin (Nie Yinniang)

  The Assassin, die volgende week in première gaat, is een droomachtige vechtfilm. Regisseur Hou Hsiao-hsien noemt het historische verhaal over een jonge huurmoordenares vooral realistisch.

  Regie: Hou Hsiao-hsien. Met: Shu Qi, Chang Chen, Zhou Yun, Satoshi Tsumabuki, Juan Ching-tian. The Assassin speelt vanaf 25/2.

 • ●●●●●

  Louder than Bombs

  Soms is een film slimmer dan goed voor hem is. Louder than Bombs bijvoorbeeld, het Amerikaanse debuut van het Noorse supertalent Joachim Trier over een welvarend gezin in Upstate New York. Een film die niet helemaal slaagt, maar op zijn minst interessant faalt, schrijft Coen van Zwol.

  Regie: Joachim Trier. Met: Isabelle Huppert, Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg, Devin Druid. In: 24 bioscopen

 • Interview: Joachim Trier: De Noorse regisseur vertelt tegen Coen van Zwol over hoe hij met zijn eerste Engelstalige film, Louder than Bombs, het familiedrama aantrekkelijk maakt voor de YouTube-generatie.