Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto: ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

AFM-voorzitter waarschuwt voor te hoge leningen

Door de lage rente lenen Nederlanders teveel. Ze zijn zich onvoldoende bewust van de problemen die dat op kan leveren voor hun pensioenen en hypotheken, zegt voorzitter Merel van Vroonhoven van de Autoriteit Financiële Markten in een interview met de Volkskrant.

“Mensen kunnen nu relatief goedkoop hoge schulden aangaan. Maar als de rente opeens stijgt, dan moet je opeens veel meer betalen. Dan kunnen moeilijkheden ontstaan.”

Van Vroonhoven wil dat mensen meer eigen geld gaan inbrengen voor hypotheekleningen net als in andere landen. De AFM begint ook een bewustwordingscampagne voor kwetsbare klantgroepen:

“Mensen steken vaak meer tijd in de keuze van een nieuwe smartphone dan in een goede pensioenregeling.”

Consumenten beseffen volgens haar nog te weinig dan de hoogte van hun pensioen niet is gegarandeerd. Volgens de prognoses zal eenderde van de Nederlanders een pensioentekort hebben.

Meer fraude met verzekeringen

Afgelopen jaar is de verzekeringsfraude toegenomen. Verzekeraars hebben volgens de Telegraaf ruim tien procent meer fraudedossiers gemeld dan in 2014. Het ging om gemiddeld ruim driehonderd zaken per maand. Met een piek van 378 gevallen in de vakantiemaand juli.

Volgens Rudi Buis van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars gaat het vaak om grote bedragen:

“Opvallend is het dat er flink meer onderzoeken plaatsvinden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is. Dan hebben we het over polissen betreffende hypotheek, leven en arbeidsongeschiktheid.”

Een fraudeur wordt geroyeerd door zijn verzekeraar en komt voor maximaal acht jaar op een zwarte lijst te staan. Als hij al wordt geaccepteerd door een andere verzekeringsmaatschappij moet hij een veel hogere premie betalen.

Webwinkelen verandert toezicht douane drastisch

Door de toenemende populariteit van online winkelen moet de douane op Schiphol het toezicht aanpassen. Directeur Jan Kamp van Douane Schiphol Cargo ziet steeds meer kleine pakketjes voorbij komen in plaats van grote aangiftes in één keer:

“Waar vroeger bij wijze van spreken duizend zonnebrillen in één aangifte langskwamen, zijn het nu vijfhonderd pakketjes met twee zonnebrillen.”

Om geen obstakel te worden voor het bedrijfsleven probeert de douane de controles zo efficiënt mogelijk te maken door gebruik te maken van technologie en zich aan te passen aan het risiconiveau. Zo controleren ze bij door henzelf gecertificeerde ondernemingen minder dan bij bedrijven die net beginnen met importeren.

Ook opent er in het najaar een nieuw centrum voor alle controles: Het Joint Inspection Center. Daar kunnen alle inspectiediensten, zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op één plek alle binnenkomende goederen controleren.