Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Galapagos naar volgende fase

Goed nieuws voor de Nederlandse biotechnologiesector. Het onderzoek van het Nederlands-Belgische Galapagos naar een middel tegen het zeldzame en dodelijke taaislijmziekte (CF) is gevorderd naar een nieuw stadium, meldt Z24. Na een aanvankelijke pilot met een kleine groep patiënten zal het medicijn nu getest worden in een iets grotere populatie, een zogeheten Phase 2 trial.

In het persbericht van Galapagos, spreekt CEO Onno van de Stolpe van een “mijlpaal”:

“Deze aankondiging over de eerste CF-patiënt die wordt behandeld met een Galapagos CFTR potentiator, is een mijlpaal in ons CF programma. De werving van patiënten voor het SAPHIRA programma gaat snel, en we kijken ernaar uit om te zien in welke mate onze veelbelovende laboratoriumtests zich vertalen in klinische resultaten. We streven ernaar om nog een aantal klinische studies met aanvullende compounds uit onze CFportfolio op te starten gedurende 2016.”

Het FD noemde Van den Stolpe vorig jaar in een profiel nog ‘het gezicht van de Nederlandse biotechsector’.

Taaislijmziekte (cystische fibrose) is een zeldzame maar levensgevaarlijke erfelijke aandoening. Het zorgt voor de opbouw van taai slijm in de luchtwegen. Dit werkt longinfecties in de hand en leidt meestal tot vroegtijdig overlijden rond de twintig jaar. Over de hele wereld lijden een kleine honderdduizend mensen aan CF.

Waar gaat het gif heen?

Boeren kopen twee keer zoveel landbouwgif dan dat zij gebruiken, blijkt uit cijfers van het CBS. Waar blijft de rest, vraagt de Volkskrant zich af. Milieuorganisatie Greenpeace kreeg deze cijfers naar boven door een Wob-verzoek.

Hoewel het CBS denkt dat het verschil te wijten is aan technische factoren (verlies bij het sproeien etcetera), denkt Greenpeace dat veel boeren en tuinders illegaal gebruik maken van landbouwgif door bijvoorbeeld meer te gebruiken dan nodig is of toegestaan of door te verkopen. Waterbeheerders willen meer weten over het verschil in verkochte en gebruikte gif omdat het de waterkwaliteit en zuiveringsactiviteiten mogelijk beïnvloedt.

Ook ACM wil meer concurrentie in de zorg

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt zich volgens de Telegraaf steeds meer te voegen bij de kritiek van de zorgsector en de politiek: er moet meer concurrentie komen tussen zorgpolissen en verzekeraars.

Volgens de bestuursvoorzitter van ACM, Chris Fonteijn, moeten consumenten meer keuzevrijheid krijgen, zegt hij tegen de krant. De grote vier - Menzis, Zilveren Kruis, CZ en VGZ - bezitten zo’n 90 procent van de markt. Fonteijn:

“Concurrentie tussen zorgverzekeraars betekent dat er voor consumenten iets te kiezen valt. We denken dat daarin nog wel wat te verbeteren is.”

Het ACM zou graag nieuwe toetreders tot de sector zien. Maar de obstakels zijn groot: verzekeraars moeten onder andere alle aanvragen voor basispolissen in principe goedkeuren en genoeg zorgverleners aan hun netwerk binden. Hinderlijke eisen voor prijsvechters of starters. Volgens het ACM moet gekeken worden hoe deze regels aangepast kunnen worden om concurrentie in de zorgsector te vergroten.