Opinie

De Thuiskok: Tofusteaks

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Om door te gaan op het mondgevoel van eten, dat in de Kantonese keuken net zo belangrijk is als smaak; bij dit gerecht heb je stevige tofu nodig. Alleen dan kan je de buitenkant knapperig bakken terwijl de binnenkant waat wordt. Waat is het ultieme mondgevoel voor veel Chinezen, een sensatie van iets zijdezachts, glads en smeuiïgs. Hier maak je Chineze vrienden mee.

Wrijf de tofu in met de peper en het chilipoeder. Meng alle ingrediënten voor het glazuur, behalve de lente-ui, in een kleine steelpan. Voeg 1 eetlepel water toe en kook 3 tot 5 minuten op middelhoog vuur tot het mengsel heftig kookt. Haal de pan van het vuur en voeg de lente-ui toe. Tijdens het afkoelen verandert het mengsel in een dik, stroperig glazuur.

Bestrooi de plakken tofu aan alle kanten met een dikke laag maïzena. De plakken moeten wit zijn en droog aanvoelen. Verhit de olie in een grote braadpan op hoog vuur. Bak de tofusteaks één voor één 2 tot 3 minuten aan elke kant in de braadpan tot zich een knapperige, goudgele korst vormt. Schik de steaks als omgevallen dominostenen op een bord, besprenkel met het glazuur, bestrooi met de koriander en serveer met gestoomde rijst.