De oude rot helpt een jonge vriend

Dick Advocaat (68) gaat Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst (41), trainer in nood, ondersteunen.

Dick Advocaat (destijds AZ-coach) enGiovanni van Bronckhorst (toen assistent bij Feyenoord) in 2013 in de Kuip bij Feyenoord-AZ. Het duel eindigde in 2-2.
Dick Advocaat (destijds AZ-coach) enGiovanni van Bronckhorst (toen assistent bij Feyenoord) in 2013 in de Kuip bij Feyenoord-AZ. Het duel eindigde in 2-2. Foto ANP

Over ervaring gesproken. Giovanni van Bronckhorst was negen jaar toen Dick Advocaat in 1984 assistent-trainer werd van Rinus Michels bij Oranje. Nederland miste het WK voetbal van twee jaar later, België was in de play-offs te sterk. Oranje-trauma, een van de vele.

Dus och, die crisis bij Feyenoord, Advocaat heeft wel erger meegemaakt. Zijn laatste klus? Vorig jaar hield hij het zieltogende Sunderland in de Premier League. Waarna hij in oktober alsnog opstapte. Maar al met al: job done, missie geslaagd.

En vanaf deze week op afstand aan de knoppen bij Feyenoord, zo maakte de club dinsdag bekend. ‘Adviseur’ Advocaat (68) ondersteunt Van Bronckhorst (41), coach in crisistijd bij Feyenoord, voor de rest van het seizoen. Een oude rot die een jonge vriend in nood helpt, zo moet je het ongeveer zien. 35 jaar trainerservaring, tegenover ruim een half seizoen hoofdtrainerschap bij Van Bronckhorst.

De club waar hij als coach en als speler nog niet eerder actief was. Het speelde wel, twee keer was Advocaat dicht bij een baan als hoofdcoach bij Feyenoord. Het liep op niets uit, en dat zou niet meer gaan gebeuren, verzekerde hij een jaar geleden. „Ze hoeven mij niet te bellen”, zei Advocaat bij Studio Sport, gevraagd naar een functie als hoofdcoach bij Feyenoord.

Nu alsnog verbonden aan Feyenoord. Waarom hij erin stapt? „Ik doe dit vooral omdat ik een band heb met Giovanni.” Een vergoeding hoeft hij niet. De twee onderhouden goed contact sinds hun periode bij het Schotse Glasgow Rangers waar ze rond de eeuwwisseling drie seizoenen samen optrokken – Advocaat als succescoach, Van Bronckhorst als topspeler in de dop. En ze werkten de jaren daarna ook samen bij Oranje; bondscoach Advocaat, met ‘Gio’ als basisspeler.

Nu de hereniging. Er moest iets gebeuren bij Feyenoord, dat zwalkend door de competitie trekt, met zeven nederlagen op rij. Met Advocaat wordt Van Bronckhorst nu op oorlogssterkte ondersteund in een poging nog iets van het seizoen te redden.

Van Bronckhorst begon zonder enige ervaring als hoofdcoach aan deze operatie. Daarom werd er een ervaren assistent toegevoegd aan de technische staf, Jan Wouters (55). Maar dat blijkt niet afdoende in crisistijd. Ook wordt hij begeleid door extern ‘teamontwikkelaar’ René Felen. Met Advocaat, Wouters en Felen beschikt Van Bronckhorst nu over drie ‘mentoren’ – de vraag is of het er niet te veel zijn.

De vergelijking is bekend: PSV-coach Phillip Cocu dreigde in zijn eerste seizoen als hoofdcoach ook ten onder te gaan. Er werd ingegrepen, Guus Hiddink werd als adviseur aan de technische staf toegevoegd. Het werkte, zover dat meetbaar is: PSV won acht wedstrijden op rij.

Nu dezelfde constructie in de Kuip. De generatie 65-plus die de generatie veertigercoaches helpt. Wat Advocaat precies gaat doen? Klankbord, meekijken bij trainingen, wedstrijden observeren, praten over voetbal. Maar hij gaat niet in de dug-out zitten.