De Niro is geen geinige opa, maar een vieze oude man

Misschien is het goed om te weten dat Dirty Grandpa een regie is van Dan Mazer, die verantwoordelijk was voor de scenario’s van Sacha Baron Cohens Borat en Brüno. Afgaand op de naam van hoofdrolspeler Robert De Niro zou je de film anders kunnen associëren met diens rollen in Analyze This of Meet the Fockers, en hoewel die komedies soms ook op het randje van ongein balanceerden, bungelt Dirty Grandpa nog met één vinger boven de afgrond van flauw en zouteloos.

Ergens vermoed ik dat Sacha Baron Cohen nog was weggekomen met zijn duim veelvuldig in het achterste van zijn kleinzoon steken, iets wat opa De Niro ongetwijfeld zijn bijnaam heeft opgeleverd. Als De Niro het doet is hij écht een vieze oude man. Dat straalt af op leukere plotelementen, zoals na de begrafenis van oma, wanneer hij met zijn kleinzoon een tocht naar Florida onderneemt en hem verrast met vindingrijkheid en onverwachte vaardigheden.

Misschien moeten subversieve geesten geen normale films willen maken. Want het wordt nooit Spring Breakers voor bejaarden, nooit Trash Humpers, hoe graag Mazer ook die films van zijn voorbeeld Harmony Korine voor een mainstream-publiek wil vertalen.