China plaatst raketten op betwist eiland

Uit satellietbeelden blijkt dit. China ontkent de plaatsing van de raketten.

Een schip van de Chinese kustwacht vaart dichtbij een schip van de Vietnamese marine in de Zuid-Chinese zee.
Een schip van de Chinese kustwacht vaart dichtbij een schip van de Vietnamese marine in de Zuid-Chinese zee. Foto Nguyen Minh/ Reuters

China heeft raketten geplaatst op een eiland in de Zuid-Chinese Zee, dat veertig jaar in handen is van China, maar ook wordt geclaimd door Taiwan en Vietnam. Het ministerie van Defensie van Taiwan heeft de plaatsing van raketten bevestigd na berichtgeving van de Amerikaanse tv-zender Fox News. Zij tonen satellietbeelden waaruit blijkt dat op het kleine Woody Island meerdere lanceerinstallaties met geavanceerde raketten staan.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, ontkent dat zijn land luchtdoelraketten heeft geplaatst, zo meldt persbureau Reuters. Volgens Yi is het een verzinsel van bepaalde westerse media.

Installaties begin deze maand geplaatst

Uit satellietbeelden van het bedrijf ImageSat International is zichtbaar dat er op 14 februari twee batterijen van acht raketinstallaties en een radarinstallatie zijn geplaatst. Deze installaties stonden er nog niet op 3 februari.

Twitter avatar FoxNews Fox News EXCLUSIVE: China sends surface-to-air missiles to contested island in provocative move https://t.co/iClVzzvKiP https://t.co/UlWXzSXM8B

Het eilandje maakt deel uit van een gebied in de Zuid-Chinese Zee waar omliggende landen het oneens zijn over de grenzen. De Amerikaanse president Barack Obama sprak dinsdag nog in Californië met leiders uit Zuidoost-Azië over de spanningen die deze territoriale claims veroorzaken. In een gezamenlijke verklaring riepen de Verenigde Staten en de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) op tot samenwerking, respect voor elkaar en een “vreedzame oplossing van de geschillen”.

‘Tegenstrijdig met Chinese belofte’

In een verklaring stelt het Taiwanese ministerie van Defensie dat het leger nauwgezet de verdere ontwikkelingen in de gaten houdt. Verder roept Taiwan de betrokken landen op de spanningen niet verder te laten toenemen.

“We moeten samenwerken om vrede en stabiliteit te houden in de Zuid-Chinese Zee en ons onthouden van elke vorm van eenzijdige maatregelen die ervoor zorgen dat de spanningen verder toenemen”.

Volgens de Amerikaanse admiraal Harry Harris, commandant in het Pacific gebied, is het plaatsen van de raketten tegenstrijdig met de Chinese belofte om de regio niet te militariseren. Zo liet hij weten tijdens een bespreking met Japanse collega’s, aldus persbureau Reuters.

Al een aantal maanden zijn er spanningen over verdere militarisering in de Zuid-Chinese Zee. Daarbij is een confrontatie tussen China en de Verenigde Staten niet uitgesloten. Eind oktober stuurden de Amerikanen een zwaarbewapend schip naar de regio waarmee ze onderstreepten dat ze de Chinese aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee niet erkennen.

Woody Island maakt onderdeel uit van de Paracel eilanden en ligt in de Zuid-Chinese zee