Campagnevoeren, zo gemakkelijk is dat nog niet

De een publiceert een ongelukkig filmpje, de ander een ongelukkige tweet. De weg naar de verkiezing van het Amerikaanse presidentsschap is een lange, weten de kandidaten. En hij is niet zonder valpartijen.

Foto Twitter

Campagnevoeren is niet eenvoudig. Je moet overal op letten en het is soms moeilijk inschatten hoe je boodschap zal landen. Jeb Bush’ poging om, ja wat eigenlijk, over te brengen met de foto die hij dinsdagavond op Twitter plaatste van een pistool met zijn naam erin gegraveerd en de tekst ‘America’ erboven, ontplofte in zijn gezicht toen Twitter zich daar collectief vrolijk over maakte. „Dit is niet de manier om je campagne te eindigen, Jeb” schreef een gebruiker.

De tekst van Bush’ tweet inspireerde tallozen tot het twitteren van hun eigen emblematische beeld van de VS, variërend van Oreo-koekjes tot The Simpsons tot statistieken over de hoge aantallen vuurwapendoden in het land.

De dag voor deze tweet, maandag, was ook al geen vrolijke dag voor Jeb Bush. Toen bleek dat zijn team had nagelaten de rechten op de domeinnaam JebBush.com te verlengen (de campagne gebruikt jeb2016). Wie op JebBush.com klikte, kwam terecht op een site van Donald Trump. De link lijkt nu niet meer te werken.

Bush’ rivaal Marco Rubio had dinsdag evenmin een eenvoudige dag. Zijn campagnefilmpje ‘Its morning again in America’ opent met beelden van zonsopgang boven een Amerikaanse stad. Dat blijkt alleen de skyline van het Canadese Vancouver; in de eerste secondes tuft er een bootje met een Canadese vlag voorbij.

Er zijn vaker problemen met snel aangekochte beelden of snel gecaste acteurs voor campagnefilmpjes. Vorige week moest Ted Cruz een advertentiefilmpje terugtrekken, toen bleek dat daarin een softpornoster was gecast. En in januari kreeg Donald Trump veel kritiek op een campagnefilmpje waarin te zien was hoe mannen een grenshek bestormden. De suggestie was dat de Amerikaanse zuidgrens met Mexico (waar Trump zegt een muur te willen bouwen) te zien was. Maar het bleek te gaan om beelden van de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Geconfronteerd met de fout gaf Trump echter geen krimp.

“Marokko of Mexico, mensen stromen dit land binnen. Wat is het verschil?”

Zie hier het campagnefilmpje van Ted Cruz dat werd teruggetrokken:

En hier het beruchte campagnefilmpje van Donald Trump: