Bijna miljoen kinderen ondervoed door El Niño

Vooral de Afrikaanse landen Zimbabwe, Lesotho en Ethiopië zijn zwaar getroffen.

Een Ethiopische vrouw met haar 14-maanden oude baby bij een gezondheidspost voor behandeling tegen ondervoeding.
Een Ethiopische vrouw met haar 14-maanden oude baby bij een gezondheidspost voor behandeling tegen ondervoeding. Foto Colin Cosier/ AFP

Bijna één miljoen kinderen in het oosten en zuiden van Afrika zijn ondervoed en hebben onmiddellijk een behandeling nodig. Twee jaar van grillige regenval, droogte en de hevige effecten van het klimaatfenomeen El Niño hebben een verwoestend effect op het leven van de meest kwetsbare kinderen. Dat stelt VN-organisatie UNICEF.

Volgens Leila Gharagozloo-Pakkala, regionaal directeur Oost- en Zuidoost-Afrika bij UNICEF, zullen de gevolgen lange tijd merkbaar zijn.

“El Niño zal in sterkte afnemen, maar het effect op kinderen - waarvan velen te weinig krijgen voor hun levensonderhoud - zal in de komende jaren nog zichtbaar zijn”.

Effect op meer dan zestig miljoen mensen

VN-organisatie OCHA gaf eind vorige maand al aan dat meer dan zestig miljoen mensen in Afrika, het Pacifische gebied, Azië en Latijns-Amerika geraakt worden door de effecten van El Niño. Door de opwarming van het zeewater hebben een aantal landen last van enorme droogte, terwijl andere landen juist getroffen worden door hevige regenval. Dit jaar leidt El Niño tot zeer extreem weer; het klimaatfenomeen wordt gerekend tot de drie sterkste sinds 1950.

Vooral Zimbabwe, Lesotho en Ethiopië zijn sterk getroffen. UNICEF verwacht dat in Ethiopië het aantal mensen dat afhankelijk is van voedselhulp stijgt van tien tot achttien miljoen mensen aan het eind van 2016. Voor dit land is 78 miljoen euro nodig. In totaal heeft UNICEF ongeveer 140 miljoen euro nodig om de getroffen Afrikaanse landen te helpen. Tot dusver is nog maar 15 procent van dit bedrag ontvangen.