Apple weigert FBI bij ontgrendelen iPhone aanslagpleger

Tashfeen Malik, schutter in San Bernardino, die een iPhone had.
Tashfeen Malik, schutter in San Bernardino, die een iPhone had. Foto AP

Apple weigert de FBI te helpen om de iPhone van één van de daders van de aanslag in San Bernardino te kraken. Bij deze schietpartij, in december 2015, vielen veertien doden.

De FBI denkt dat er waardevolle gegevens op de telefoon staan. Omdat de daders overleden zijn, kan de FBI de toegangscode niet achterhalen – na tien onjuiste inlogpogingen wordt de informatie op het toestel vernietigd. Apple kreeg dinsdag van de rechter te horen dat het de FBI moet helpen de telefoon te ontgrendelen. Het bedrijf zou software moeten leveren waarmee de FBI onbeperkt kan proberen de inlogcode te raden.

Woensdagochtend publiceerde Apple-topman Tim Cook een opmerkelijke open brief waarin hij zich uitspreekt tegen dit gerechtelijk bevel. Door de publieke discussie aan te wakkeren wil Cook voorkomen dat Apple gedwongen wordt de beveiliging van zijn apparaten te verzwakken. „In feite vragen ze ons om een achterdeurtje te bouwen.”

In verkeerde handen zou zulke software gebruikt kunnen worden om de beveiliging van alle iPhones te omzeilen. Cook: „We vinden het te gevaarlijk om te bouwen.”

Kan Apple een gerechtelijk bevel negeren? Cook schrijft dat hij ‘tegen’ is, maar Apple werkte wel mee aan eerdere, ‘valide’ verzoeken om informatie in de San Bernardino-zaak.

Technologiebedrijven schroefden de beveiliging op nadat Edward Snowden in 2013 de afluisterprogramma’s van de Amerikaanse en Britse geheime dienst onthulde. Apple heeft geen algemene loper meer om iPhones te ontsleutelen.

Goede encryptie is nodig om mensen en bedrijven te beschermen tegen criminelen. Veel opsporingsinstanties klagen dat adequate beveiliging misdadigers en terroristen juist in de kaart speelt.

In Nederland krijgt de politie meer bevoegdheden om in te breken op telefoons en pc’s van criminelen. Het decryptiebevel – verdachten moeten onder dwang hun wachtwoorden opgeven – is wel geschrapt.