‘America’. Bush zorgt voor opschudding met foto van vuurwapen

“Gov. Jeb Bush” stond er. De begeleidende tekst was kort en krachtig: “America”. Twitter ging los met grappen.

Gaat het wel goed met Jeb? De grap was online makkelijk gemaakt. Jeb Bush, nog geen jaar geleden de favoriet voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse verkiezingen maar inmiddels een spartelende bijrol, tweette dinsdagavond een foto van een gegraveerd vuurwapen. “Gov. Jeb Bush” stond er. De begeleidende tekst was kort en krachtig: “America”.

Een op z’n zachtst gezegd opmerkelijke tweet, een nieuw hoofdstuk in een op z’n zachtst gezegd opmerkelijke campagne van de ex-gouverneur van Florida. Een campagne die vele malen slechter gaat dan Bush zelf had kunnen bedenken, een campagne die al meerdere keren getypeerd wordt door twijfelachtige en ongemakkelijke momenten. Van het moment dat hij de actrice uit de serie Supergirl “pretty hot” noemde en Obama’s dochter Malia “Malala” noemde tot het moment dat hij tijdens een speech in New Hampshire het publiek vroeg om “alsjeblieft te klappen” na een opmerking.

Twitter stond ook nu klaar met grappen, te beginnen met een verwijzing naar dat pijnlijke moment in New Hampshire:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk We weten dat het niet zo goed gaat met Jeb Bush, maar langzaam begin je je toch zorgen te maken over deze man. https://t.co/pALvTzyzgU
Twitter avatar blakehounshell Blake Hounshell Gun made by a Belgian company. https://t.co/RP3W1Gw89u

Twitter avatar VictorPopeJr Victor Pope Jr Why I just picture Jeb robbing people for their votes at gun point? https://t.co/8Bi427SThq

Gepast?

Maar er werd ook serieuzer op gereageerd. Is zo’n tweet immers wel gepast als je bedenkt dat er bijna dagelijks een massaschietpartij plaatsvindt in de Verenigde Staten?

Twitter avatar igorvolsky igorvolsky Btw, America experienced:
372 mass shootings in 2015
64 school shootings in 2015
33,599 deaths from firearms in2014 https://t.co/FLnHOOEnRr

Gekregen

Bush’s campagne zal misschien hebben willen uitdragen aan het conservatieve South Carolina, de plek waar de volgende voorverkiezingen plaatsvinden, dat hij het recht op vuurwapenbezit wil verdedigen. Zelf merkte een journalist van NBC op dat Bush in gesprek over de bewuste tweet zei dat hij niet meteen wist dat die online was gekomen, maar dat hij tijdens een rondleiding in een vuurwapenfabriek een pistool had gekregen en “dat een grote eer vond”.