Aantal geregistreerde misdaden door migranten stijgt in Duitsland

Meer migranten, meer misdaad. Dat blijkt uit cijfers waarover het Duitse dagblad Bild beschikt. Serviërs en Albanezen gaan verhoudingsgewijs het meest de fout in.

De politie houdt een man aan in de buurt van het centraal station van Keulen op 12 januari.
De politie houdt een man aan in de buurt van het centraal station van Keulen op 12 januari. Foto Martin Meissner / AP

De sterke groei van het aantal migranten in Duitsland is gepaard gegaan met een duidelijke stijging van het aantal geregistreerde misdaden begaan door migranten. Dat blijkt uit interne cijfers van het Bundeskriminalamt over 2015. Maar daarin staat ook dat “de overwegende meerderheid van asielzoekers geen strafbare feiten begaat”.

Het Duitse dagblad Bild publiceert vandaag over de (opgehelderde) strafbare feiten waarbij in 2015 migranten betrokken waren. Zo schrijft Bild:

“Dit aantal […] is in 2015 duidelijk gestegen: naar 208.344 strafbare feiten, 92.000 meer dan het jaar ervoor. Ter vergelijking: tot aan eind 2015 werden 1.091.894 asielzoekers geregistreerd – bijna 900.000 meer als in 2014.”

Uit de cijfers blijkt ook dat de stijging in de eerste helft van het jaar groter was dan in de tweede helft. Overigens zijn de aanrandingen en berovingen in Keulen nog niet meegenomen in deze cijfers. Opvallend is ook dat drie deelstaten, waaronder het grote Noordrijn-Westfalen, geen cijfers hebben geleverd. Tegen Bild zei een woordvoerder van Hamburg dat dergelijke data pas sinds december in detail wordt geregistreerd.

De vandaag bekend geworden cijfers bevestigen het beeld dat Bild eerder schetste over de periode tot en met november: Albanezen, Serviërs en Kosovaren maken zich verhoudingsgewijs veel schuldig aan misdrijven, terwijl Syriërs relatief minder vaak in aanraking zijn gekomen met politie en Justitie dan andere groepen geregistreerde nieuwkomers.

Seksuele zelfbeschikking

In een jaar is het aantal diefstallen bijna verdubbeld, van 44.793 naar 85.035. Het aantal seksuele delicten lag onder de één procent. De Duitse politie noteerde 1.688 gevallen van ‘inbreuken op de seksuele zelfbeschikking’, de overkoepelende term voor seksuele misdrijven. Daaronder was 458 keer sprake van aanranding of verkrachting. 240 keer was er sprake van moord of poging tot moord (127 keer in 2014); in tweederde van deze zaken hadden dader en slachtoffer dezelfde nationaliteit.

Het rapport van het Bundeskriminalamt kijkt ook naar mogelijke strijders voor IS en aanhangers van terreurgroepen onder de nieuwkomers. Er zijn daarvoor 266 aparte indicaties geweest. In tachtig zaken bleek er niets aan de hand, de andere gevallen zijn nog in behandeling of in onderzoek.