Voormalig secretaris-generaal VN Boutros-Ghali overleden

De Egyptenaar werd 93 jaar. Tijdens zijn termijn vond onder andere het uiteenvallen van Joegoslavië plaats.

Boutros Boutros-Ghali in 1994.
Boutros Boutros-Ghali in 1994. Foto ANP

Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros Boutros-Ghali is overleden. Volgens persbureau Reuters heeft de Veiligheidsraad van de VN dat bekendgemaakt.

De Koptisch-christelijke Egyptenaar is 93 geworden. Persbureau AP bericht dat Boutros-Ghali in een ziekenhuis in Kaïro is overleden. Daar was hij met een bekkenbreuk opgenomen.

Boutros-Ghali was secretaris-generaal van de VN van 1992 tot en met 1996: de eerste in die functie uit Afrika. In de ambtsperiode van Boutros-Ghali woedden onder andere de oorlogen in het voormalige Joegslavië en vond de Rwandese genocide plaats. Dat laatste feit noemde hij later zijn grootste falen in zijn tijd bij de VN.

In 1996 werd hem geen tweede termijn als secretaris-generaal gegund. Daarmee is hij de enige die maar één termijn heeft gekregen. De Verenigde Staten spraken een veto uit over zijn herbenoeming. Volgens de Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke zou dat geweest zijn wegens de terughoudend van Boutros-Ghali om NAVO-bombardementen in Bosnië goed te keuren. Boutros-Ghali werd opgevolgd door Kofi Annan.

Voordat hij bij de VN kwam, was Boutros-Ghali actief in de Egyptische politiek. Hij was onder andere betrokken bij het totstandkomen van het historische vredesakkoord tussen Egypte en Israël in 1979.

Lees ook een interview met Boutros-Ghali in NRC uit 1995: Boutros Boutros-Ghali, superbedelaar en activist