‘Twente verzweeg vergoeding Tadic-deal voor KNVB’

De club zou bewust 1,8 miljoen euro vergoeding aan Tadic’ management niet hebben gemeld aan de bond.

Dusan Tadic, hier nog in het shirt van FC Twente.
Dusan Tadic, hier nog in het shirt van FC Twente. Foto Olaf Kraak/ANP

Dat er vreemde dingen zijn gebeurd bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton, dat wist FC Twente zelf al wel. Maar nu zou de club zelf bewust 1,8 miljoen euro vergoeding aan Tadic’ management niet hebben gemeld aan de KNVB. Dat blijkt volgens regionaal dagblad TC Tubantia uit interne documenten van de noodlijdende club.

Zeven ton van dit bedrag zou volgens de krant later via nepfacturen, door Tadic’ management ingediend, zijn uitbetaald. In totaal werd er 3,6 miljoen euro aan bemiddelingskosten betaald aan het managementbureau dat Tadic begeleidt, een uitzonderlijk hoog bedrag.

Hiervoor werden twee contracten opgesteld in juli 2014, waarvan er een zou zijn verzwegen voor de KNVB. Dat had alles te maken met het feit dat FC Twente ten tijde van de transfer, waarmee in totaal 13 miljoen euro gemoeid was, al onder curatele stond. Als de bond had geweten dat de club er nog slechter voor stond dan gemeld, was de overgang van Tadic waarschijnlijk niet doorgegaan.

‘Al bekend’

FC Twente zegt in een reactie dat de informatie die TC Tubantia dinsdag naar buiten heeft gebracht, al bekend was bij de club. Interim-directeur Onno Jacobs benadrukt dat het bestuur op de nieuwjaarsreceptie half januari al opmerkte dat “er op transfergebied handelingen zijn verricht die vraagtekens oproepen”. Twente heeft toen ook zelf “diepgravend onderzoek” aangekondigd naar de deal. Opvallend is wel dat de club in zijn reactie niet expliciet ingaat op de beschuldiging een betaling te hebben geheimgehouden. Twente wil daar op verzoek ook niet verder op ingaan.

Een woordvoerder van de KNVB wil niet ingaan op de mogelijke geheimhouding van een betaling en zegt dat de bond “de resultaten van het ingestelde onderzoek afwacht”. De KNVB kondigde in december onderzoek aan naar de bestuurschaos bij FC Twente, die heeft geleid tot de problematische financiële situatie bij de club.