Treinongeluk Beieren door menselijke fout

Als de verkeersleider zich volgens de regels zou hebben gedragen, zou het niet tot een botsing zijn gekomen.

De ravage na het dodelijke treinongeval in Beieren.
De ravage na het dodelijke treinongeval in Beieren. Foto: Peter Kneffel / AFP

Een menselijke fout van de treinverkeersleider is de oorzaak van het treinongeluk vorige week in Beieren. Dat heeft hoofdofficier van justitie Wolfgang Giese vanmiddag op een persconferentie gezegd.

Elf mensen kwamen dinsdag 9 februari om het leven en een tachtigtal raakte gewond toen twee treinen op enkelspoor met honderd kilometer per uur op elkaar botsten. Er zijn achttien zwaargewonden. Officier van justitie Giese:

Als de verkeersleider zich volgens de regels zou hebben gedragen, zou het niet tot een botsing zijn gekomen.

Giese zei dat het onderzoek geen aanknopingspunten heeft geboden voor de mogelijkheid van een technisch mankement of een fout van een van de machinisten. Beide machinisten zijn omgekomen bij de botsing, in een bocht in de buurt van het stadje Bad Aibling.

Er was al eerder over gespeculeerd dat de verkeersleider een fatale vergissing had gemaakt. Hij zou het beveiligingssysteem op het traject hebben uitgeschakeld om te proberen een van de treinen een vertraging te laten inhalen. Het ongeluk gebeurde iets voor zeven uur ‘s ochtends.

De betrokken verkeersleider is uit voorzorg naar een geheime plaats gebracht. “Het gaat niet goed met hem”, zei Giese. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man geen alcohol had gedronken of drugs had gebruikt.