Te weinig premie? Dan maak ik de maximale score niet

Snookerspeler Ronnie O’Sullivan kon zijn veertiende ‘maximum break’ maken, maar weigerde toen hij hoorde hoeveel hij ervoor kreeg.

Ronnie O'Sullivan grijnst nadat hij zojuist bewust de kans op een maximale snookerscore van 147 heeft verpest.
Ronnie O'Sullivan grijnst nadat hij zojuist bewust de kans op een maximale snookerscore van 147 heeft verpest. Foto screenshot YouTube

Een negendarter met darts, een hole-in-one met golf of een ‘perfect game’ met bowlen. Vergelijkbare prestaties als een score van 147 bij snooker, ook wel een ‘maximum break’ genoemd. Wereldrecordhouder Ronnie O’Sullivan heeft er maar dertien gemaakt in zijn leven, maar hielp er maandag bewust een om zeep. De reden? Hij kreeg er te weinig geld voor.

Tijdens de eerste ronde van de Welsh Open staat de excentrieke O’Sullivan - vijfvoudig wereldkampioen - op maandagavond tegenover Barry Pinches. In het vijfde frame van de wedstrijd krijgt de Engelsman de kans alle ballen op de juiste volgorde weg te spelen zonder dat zijn tegenstander nog aan de beurt komt; de veertiende maximale score in zijn professionele carrière lijkt in de maak. Maar dan stelt O’Sullivan een vraag aan de aanwezige officials, en voordat het publiek en de commentators zich realiseren wat er aan de hand is stoot O’Sullivan met opzet de roze, en niet de één-punt-waardevollere zwarte bal, erin.

‘Te goedkoop’

O’Sullivan wint met zijn score van 146 de wedstrijd wel, onder besmuikt gelach én voorzichtig boegeroep van het publiek. Achteraf zegt hij tegen de BBC de premie voor de bijzondere prestatie - 10.000 pond voor het feit zelf, plus 2.000 pond voor de hoogste score (samen 15.500 euro) - te weinig te vinden:

“Ik vond dat (de premie, red.) te goedkoop. Een ‘maxi’ spelen is een grote prestatie, en volgens mij is het meer waard.”

De wereldsnookerbond reageert als door een adder gebeten. Voorzitter Barry Hearn stelt op Twitter dat hij er niks aan kan doen, maar spreekt van “een schande”. Volgens hem komen scores van 147 tegenwoordig zo vaak voor dat het prijzengeld naar beneden is bijgesteld.

Twitter avatar BarryHearn Barry Hearn @lailarouass @Relmo_21 @ronnieo147 @Huwm888 Most people don’t understand 10 k not meaning anything ! Fact is we have a lot of 147 breaks
Twitter avatar BarryHearn Barry Hearn @lailarouass @Relmo_21 @ronnieo147 @Huwm888 and the Prizemoney reflects that. It’s a shame that punters who buy tickets and tv fans who
Twitter avatar BarryHearn Barry Hearn @lailarouass @Relmo_21 @ronnieo147 @Huwm888 watch did not have the pleasure of seeing a maximum break. Players have a duty to the fans to
Twitter avatar BarryHearn Barry Hearn @lailarouass @Relmo_21 @ronnieo147 @Huwm888 deliver the best standard and entertainment they can. Anything less than playing to your best
Twitter avatar BarryHearn Barry Hearn @lailarouass @Relmo_21 @ronnieo147 @Huwm888 ability is unacceptable and disrespectful to the paying public. This is not crime but a shame.